Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Ochtend

1,5 miljoen Belgen slikken cholesterolverlagers: test of ze wel nuttig zijn voor jou

do 23 jan. - 6:20

Een kwart van de Belgische 40-plussers slikt cholesterolverlagers. Maar deze zogenoemde statines zijn niet altijd de meest effectieve om het risico op een hartaanval of beroerte te doen dalen. "Hun voor- en nadelen moeten goed tegen elkaar worden afgewogen", zegt het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE). Daarom heeft het centrum een online tool gemaakt om de voordelen en risico's van statines voor elke patiënt vrij eenvoudig te kunnen inschatten.
© Prudence Earl (via Unsplash.com)

Terwijl een gezonde levensstijl bij velen de meest effectieve manier blijft om cholesterol te verlagen, hebben vele Belgen de afgelopen decennia hun heil gezocht in pilletjes om hun cholesterol te verlagen.

Sinds 2002 is het aantal landgenoten dat cholesterolverlagers slikt gestegen van 400.000 tot 1.500.000. Daarmee zijn cholesterolverlagers één van de meest gebruikte geneesmiddelengroepen in België geworden. Zo’n 25 procent van de 40-plussers neemt nu deze zogenoemde statines.

Dat massale statinegebruik heeft ook een stevig kostenplaatje: de terugbetalingen aan de patiënten kostten in 2016 naar schatting ruim 146 miljoen euro aan de ziekteverzekering. Met 5 procent van het totale geneesmiddelenbudget is het één van de grootste slokoppen.

Nut

Bij patiënten die al een hartaanval of een beroerte hebben gehad is er geen twijfel over het nut van deze statines. Want doordat zij met de medicatie het cholesterolgehalte in het bloed verlagen, verkleinen ze het risico op een nieuwe attack.

De grote meerderheid van de mensen die statines gebruiken – ruw geschat 88 procent - heeft echter nooit een cardiovasculair probleem gehad. Bij hen zijn de mogelijke voordelen van statines minder groot, en ze variëren naargelang het individuele risico.

Bijwerkingen

Deze voordelen moeten daarom geval per geval worden afgewogen tegen de bijwerkingen, zegt het KCE. Nu hebben statines niet veel mogelijke bijwerkingen, maar ze kunnen wel belangrijk zijn.

"Spierkrampen zijn een vaak voorkomende bijwerking, maar in zeldzame gevallen kunnen statines ook suikerziekte, nierfalen of blijvende spierletsels veroorzaken", zegt Marijke Eyssen van het KCE.

Doe de test

Het KCE adviseert huisartsen daarom goed de voor -en nadelen af te wegen voor ze statines voorschrijven. Om dat vrij eenvoudig te kunnen doen, heeft het centrum een gratis online tool gemaakt waarmee artsen de voordelen en risico's van statines bij elke patiënt in kaart kunnen brengen. Deze tool is voor iedereen terug te vinden op www.statines.kce.be.

Nicolas Delvaux (huisartsenvereniging Domus Medica) werkte mee aan de tool. Beluister het gesprek in 'De Ochtend':

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet