15 procent van Vlaamse jongeren heeft zichzelf al eens online gepest

26 februari 2020
© Eric Ward (via Unsplash.com)
Het lijkt heel vreemd: jezelf online pesten. Maar toch heeft 1 op de 7 Vlaamse jongeren het al eens gedaan. Dat blijkt uit onderzoek van Heidi Vandebosch (Universiteit Antwerpen). Ze haalt uiteenlopende redenen aan.

Jezelf online pesten? Jongeren zijn heel inventief op dat vlak, zegt Heidi Vandebosch in ‘Nieuwe Feiten’. “Je kan het bijvoorbeeld doen door aan jezelf anoniem beledigende dingen te posten, of beledigende vragen te stellen. Je kan ook anoniem een gênante foto van jezelf posten, en dan doen alsof die van iemand anders komt.” Kortom: wat anderen je aandoen, kan je ook jezelf aandoen.

"Het heeft vaak te maken met onzekerheden"

Het lijkt heel vreemd, waarom zou je het doen? “Er zijn heel uiteenlopende redenen” zegt Vandebosch. “De meest voorkomende reden is dat jongeren het gewoon voor de fun doen. Om een discussie proberen uit te lokken onder vrienden bijvoorbeeld.” Maar je kan het ook zien als een soort van “vriendschapstest”: “Je gaat doen alsof je gepest wordt, en eigenlijk hoop je vooral dat je vrienden je gaan verdedigen.” Wanneer je zelf schrijft dat je ‘lelijk’ bent, hoop je dat anderen gaan zeggen dat dat niet zo is. “Het heeft vaak te maken met onzekerheden.”

Zelfhaat

Soms zijn de motieven ernstiger: “Sommigen gaan zichzelf pesten, omdat ze vinden dat het 'waar' is. Je ziet dan dat het sterk aanleunt bij een soort van zelfhaat die ze ook online uiten” zegt Vandebosch. Het gebeurt ook dat jongeren écht gepest worden. Ze pesten zichzelf dan online, in de hoop dat de échte pesters denken dat iemand anders zich er al mee bezig houdt.

Jongens doen het vaker voor de fun, meisjes om vriendschappen te testen, besluit Vandebosch.

Beluister het gesprek met Heidi Vandebosch in 'Nieuwe Feiten':

Lees ook: