15 Vlaams Belangkandidaten met nazisympathieën onder vuur

2 oktober 2018
© Radio 1
Het Vlaams Belang trekt naar de verkiezingen met minstens vijftien kandidaten die ervan verdacht worden nazisympathieën te hebben. Dat schrijft Het Laatste Nieuws na een eigen onderzoek. Vlaams Belangvoorzitter Tom Van Grieken start een onderzoek maar is verontwaardigd over de "timing en de toon" van het artikel.

Het gaat onder meer om blijken van sympathie voor Tomas Boutens, een gewezen beroepsmilitair die vijf jaar geleden veroordeeld werd als terrorist. Hij leidde de neonazistische groep Bloed, Bodem, Eer en Trouw die aanslagen plande om Vlaanderen blank te houden. Opmerkelijk: Vlaams Belang-boegbeeld Filip De Winter was een van de doelwitten. Het Laatste Nieuws vond ook vijf kandidaten die hun steun uitspraken voor berichten over Adolf Hitler.

Vlaams Belangvoorzitter Tom Van Grieken reageert verontwaardigd op het artikel in 'De Ochtend': “Het Vlaams Belang is een democratische partij en er is uiteraard geen plaats voor neonazisme. Maar het kan geen toeval zijn dat 12 dagen voor de verkiezingen een kandidaat die iets ‘liket’ aan de schandpaal moet genageld worden, met naam en toenaam.”

De partij start een onderzoek en gaat geval per geval bekijken. “Iedereen vraagt zich af of het waar is wat Het Laatste Nieuws beweert”, zegt Van Grieken. “Maar wij doen niet mee met de heksenjacht. Iedereen is onschuldig tot het tegendeel bewezen is.”

Beluister het interview met Tom Van Grieken:

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: