16 miljard Belgische Frank zit ergens tussen kousen en matrassen

26 december 2018
16 miljard Belgische Frank zit ergens tussen kousen en matrassen. En als we dat omrekenen komen we aan 400 miljoen euro. Opvallend, want sinds 2002 betalen we met de euro.

“Er is inderdaad nog heel wat Belgische frank nog niet teruggebracht naar de Nationale Bank”, vertelt Geert Siau van de Nationale Bank in De Ochtend. Dat geld zit ergens verstopt, misschien wel op een zolder of in het buitenland. Op die manier is er nog ruim 15 miljoen Belgische Frank, of 400 miljoen euro, niet ingeruild.

De Nationale Bank weet precies hoeveel biljetten er in omloop zijn gebracht en hoeveel er zijn teruggekomen. Elk jaar wordt er wel nog een serieus bedrag binnengehaald. “Dit afgelopen jaar is er voor een goeie 3 miljoen euro aan waarde terug binnengebracht en omgeruild in euro’s”, aldus Siau.

Belgische frank inruilen kan dus nog steeds. Maar enkel aan de loketten van de Nationale Bank in Brussel. Biljetten van 20 en 50 frank laat je maar beter thuis, want net als munten kunnen ze niet ingewisseld worden. “Biljetten van 20 en 50 frank zijn indertijd niet door de Nationale Bank uitgegeven, maar door de schatkist. En de munten ook niet, dus die kan je niet meer omruilen”, zegt Siau. Alle andere biljetten zijn nog altijd welkom en omruilbaar.

Wie nog geld heeft uit andere landen kan dat in sommige gevallen ook nog inwisselen. Ongeveer de helft van de landen laat nog toe dat oud geld gewisseld wordt in het eurosysteem. “Het is belangrijk om eens te kijken naar de website van hun Nationale Banken. De kans is groot dat ze de mogelijkheid aanbieden dat je dat geld gewoon opstuurt, een formulier invult en je rekeningnummer geeft en dan gaat men dat geld gewoon storten op je rekening”, raadt Siau aan.

Lees ook: