160 ouders in Tervuren boos over nieuw lotingsysteem voor scholen: "Dan nog liever kamperen"

3 oktober 2018
© Belga
Nog geen maand nadat de Vlaamse regering de knoop heeft doorgehakt over een digitaal inschrijvingssysteem voor scholen is er al ophef over, zo bericht Het Nieuwsblad. Zo'n 160 ouders van kinderen uit het Heilig Hartcollege in Tervuren hebben een boze brief geschreven aan minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V): "Onze kinderen worden als proefkonijnen gebruikt."

Begin september was er witte rook bij de Vlaamse regering: voortaan moeten alle scholen van het secundair onderwijs én alle basisscholen met capaciteitsproblemen werken met een digitaal inschrijvingssysteem. Doel is om kamperende ouders voor de schoolpoort te vermijden.

Concreet wordt er gewerkt via een systeem van loting. Daardoor komt iedereen in aanmerking voor een plekje op de school, ongeacht de woonplaats.

Dat stuit 160 ouders van kinderen uit het Heilig Hartcollege in Tervuren tegen de borst. De ouders vrezen dat hun kinderen, die al in de lagere school van het Heilig Hart College zitten, geen plaats meer zullen krijgen in de middelbare school van hetzelfde college. En dat ze dan voor hun kinderen in Brussel een school zullen moeten zoeken.

"Vrije schoolkeuze in het gedrang"

"Het systeem is niet fair", zegt Ellen Onkelinx, een van de betrokken ouders, in 'De Ochtend'. "Er wordt geen rekening gehouden met kinderen die in de buurt wonen of met kinderen die daar al jaren naar die school gaan."

In Tervuren, in de Vlaamse rand rond Brussel, komt daar nog een specifiek discussiepunt bij: de taal. "Het systeem moet ook kijken of er voldoende kinderen worden ingeschreven die het Nederlands machtig zijn", vinden de ouders.

Volgens hen brengt het loterijsysteem de vrije schoolkeuze in het gedrang. Ze dringen dan ook aan op overleg. "Onze kinderen nu al, zonder een duidelijk voorbereide loterij, als proefkonijnen gebruiken, kan niet", zegt ouder Suyin Aerts. "Dan gaan wij nog liever kamperen."

Beluister het interview in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'