Novastar

12 september 2018
Eindelijk volwassen! Ayco blikt terug op 18 albums die dit jaar 18 zijn geworden. Het titelloze debuut van Novastar is eerst aan de beurt.

In 1996 won Novastar Humo’s Rock Rally. Pas vier jaar later verschijnt het eerste album. “Er is een lang verhaal aan vooraf gegaan met allemaal opnames en demo’s en uiteindelijk ben ik bij Wouter van Belle beland”, vertelt Joost Zweegers tijdens Ayco. De plaat werd uitgebracht in het jaar 2000.

Zweegers was al veel langer met muziek bezig. Toch deed hij pas voor het eerst iets alleen toen hij deelnam aan de Rock Rally. “Voor mij was die overwinning een vorm van bevestiging.” Toch heeft het vier jaar geduurd om een plaat uit te brengen.” Het klinkt als een perfectionistisch gebeuren, maar dat was het niet”, aldus Zweegers. “Alles moest op zijn plaats vallen en in 2000 was dat eindelijk zo”.

The Best Is Yet to Come

“Ik wist dat ik met ‘Wrong’ een mooi nummer had, een goeie binnenkomer. Maar er staan andere songs op zoals ‘The Best Yet to Come’ die nooit als single zouden gekozen worden.” Het was dus een verrassing wanneer dat effectief zo was.

“We werden plots voor grote shows gevraagd. Het allereerste grote concert was op marktrock. We vervingen Anouck die ziek geworden was”.

Neil Young is een ietwat oudere man met kinderogen

Het jaar daarna kwamen er nog andere kansen. Joost reisde zelfs een tijdje met Neil Young mee. ““Ik herinner me daar vooral van dat Neil Young een ietwat oudere man met kinderogen is. Die was heel enthousiast. Dat was echt een jongensdroom”.

18 jaar verder speelt hij de nummers nog altijd even graag. “Dat was de beloning van zo lang sleutelen aan die plaat. Alle nummers hebben een lange levensduur”, aldus Young.

De nieuwe plaat komt uit op 5 oktober en heet ‘In the cold light of Monday’.

Bekijk hier de volledige uitzending:

In 2014 speelde Novastar een Radio 1 Sessie in Trix in Antwerpen. Joost had onder meer Mike Scott van The Waterboys meegenomen als gast. Memorabele avond en de versie van 'Wrong' was een hoogtepunt.