1,9 miljoen euro voor medicijn zieke baby Pia is binnen: "Dit is waanzinnig"

18 september 2019
De sms-actie voor de zieke baby Pia heeft haar doel bereikt. Op enkele dagen tijd liepen er 917.000 berichten binnen, elk goed voor 2 euro steun. Samen met de eerdere giften is zo de kaap van 1,9 miljoen euro gehaald.

De ouders van Pia hadden al benefiets georganiseerd, een website opgezet en een speciale bankrekening geopend.

Het doel? 1,9 miljoen euro inzamelen voor een medicijn dat de spierziekte van het meisje mogelijk kan tegenhouden. Toen ze de sms-actie lanceerden, raakte alles in een stroomversnelling. De solidariteitsactie die op gang kwam, was enorm: er werd massaal gesms't.

Per bericht gaat er 2 euro naar de ouders van Pia, want de telecomoperatoren hadden aangekondigd dat ze voor zulke acties voor goede doelen geen kosten aanrekenen. Rond 2 uur vannacht - amper twee dagen na de lancering van de sms-actie - werd de kaap van 917.000 smsen bereikt. Samen met de giften die gestort werden, werd zo ook het doel van 1,9 miljoen euro gehaald. Dat is de kost van Zolgensma, een medicijn ontwikkeld door het farmabedrijf Novartis-AveXis in de Verenigde Staten.

Straks kan ik vliegen in plaats van kruipen. Wat een boost
Facebookpagina Team Pia

"Straks kan ik vliegen i.p.v. kruipen. Wat een boost", wordt er op de Facebookpagina van TeamPia geschreven.

Ellen De Meyer, de moeder van Pia, reageerde bij Radio 2 op het nieuws. "Het is overweldigend dat een land kan samenkomen voor zoiets, dat de mensen gewoon zeggen: "Wij doen wat nodig is"."

En nu?

Hoe gaat het nu verder? "Virtueel is het geld binnen, maar pas als het op onze rekening staat, zal ik het echt geloven. Vandaag zullen we al even contact opnemen met de behandelende arts, hoe het nu concreet verder moet. Het zal nog een dikke maand duren voor het geld bij ons is. Normaal gezien is de behandeling in Amerika, maar nu zijn er toch ook al twee Europese landen, Portugal en Frankrijk, die de behandeling doen. Dus het zou kunnen dat we daar terechtkunnen.

Normaal gezien is de behandeling in Amerika, maar er zijn nu toch twee Europese landen, Portugal en Frankrijk, die de behandeling doen
Ellen De Meyer, mama van Pia

Hoogstwaarschijnlijk zal de teller nog verder oplopen dan de nodige 1,9 miljoen euro. Maar wat gaan de ouders van Pia doen met het overige geld? "We hebben al aanvragen gekregen van mensen die het ook kunnen gebruiken. We gaan niet te snel beloftes maken, maar we hebben altijd gezegd dat het geld niet gewoon naar ons gaat. Het gaat naar mensen die het nodig hebben."

"Waanzinnig"

Ook 'De Ochtend' belde Ellen De Meyer, de moeder van Pia, voor een reactie. "Gisteren dacht ik nog: 'als we het halen voor het einde van het jaar zou dat heel mooi zijn'. Dat dit nu op twee dagen gerealiseerd werd, is waanzinnig."

Beluister het gesprek met Ellen De Meyer (de moeder van Pia) in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: