2 brandweermannen omgekomen bij brand in leegstaand pand in Beringen

11 augustus 2019
VRT
In Beringen (Limburg) heeft een brand in een leegstaand pand aan de Koolmijnlaan gewoed. De brand heeft het leven gekost aan twee brandweermannen. Er vielen ook vier gewonden. "Wat aanvankelijk een gewone brand leek die we konden blussen, is omgeslagen naar een "flashover" waarbij de brand opnieuw aanwakkerde. De oorzaak is nog niet bekend. Het onderzoek loopt", zegt burgemeester Thomas Vints (CD&V).

Het zou al de derde keer zijn dat er brand ontstaat in het leegstaande pand dat bekendstaat als een kraakpand. De laatste keer dateert van november toen een kraker een matras in brand zou hebben gestoken. Sindsdien had de brandweer het pand verzegeld en dichtgetimmerd met hout. Getuigen meldden dat ze bij deze brand kort na aankomst van de brandweer "iemand hebben zien weglopen uit het gebouw", maar het is niet bevestigd dat er daadwerkelijk een persoon aanwezig was.

De brand brak vannacht omstreeks 2 uur uit en er vormde zich meteen een hevige rook. "Helaas hebben niet alle collega's zich tijdig in veiligheid kunnen brengen. Door de hitte en de drukgolf stortte een deel van het gebouw, onder meer het dak, in", laat de brandweer van Zuid-West Limburg weten in een persbericht. Burgemeester Vints heeft het over een flashover, een plotse ontbranding van hete gassen met ontploffing die niet op voorhand kan ingeschat worden. De ravage na de brand is enorm.

De burgemeester spreekt over "een heel zwarte dag voor de geschiedenisboeken van Beringen". "Iedereen is er zich van bewust met welke gevaren ze bij een interventie geconfronteerd worden, maar dit wens je niemand toe. Je weet dat dit kan gebeuren, maar je hoopt dat je het nooit moet tegenkomen. Ik wil bij deze nogmaals mijn dank uitdrukken aan alle brandweermannen, die hier vandaag geholpen hebben en mijn steun betuigen aan de families en de slachtoffers", zegt Vints.

Dodelijke slachtoffers zijn jonge vaders

Twee collega's lieten het leven en vier brandweermannen raakten gewond. Drie lichtgewonden werden met een rookvergiftiging naar het ziekenhuis van Heusden-Zolder gebracht. Zij mochten al naar huis.

Eén brandweerman is met zwaardere verwondingen naar Leuven gevoerd. Alle slachtoffers maakten deel uit van het korps van Heusden-Zolder.

De burgemeester van Heusden-Zolder Mario Borremans (GOED) onthulde op een persconferentie dat de overleden brandweermannen "jonge vaders" zijn. Hij vraagt met aandrang om de privacy te respecteren van het brandweerkorps, de slachtoffers en de betrokken families. Iedereen krijgt ook psychologische bijstand.

"Het is nooit plezant om eigen mensen af te geven. Iemand die zijn leven riskeert voor anderen en dan zelf om het leven komt, dat is altijd aangrijpend", aldus een aangeslagen Borremans.

Rouwregisters

De gemeente Heusden-Zolder opende een rouwregister voor de twee mannen die zijn omgekomen bij de brand. Dat zal ook het geval zijn in het stadhuis van Beringen. Aan de nadarhekken die de plek van de brand afsluiten, zijn bloemen neergelegd voor de overleden brandweermannen.

Bron: vrtnws.be