Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Wereld Vandaag

2 Britse gezondheidswerkers reageren allergisch op Pfizer-vaccin: "Niks te verbergen, maar dit is niet verwonderlijk"

wo 9 dec. - 9:15

In het Verenigd Koninkrijk adviseert het toezichtsorgaan voor medicijnen mensen met een voorgeschiedenis van ernstige allergieën zich niet met het coronavaccin van Pfizer-BioNTecht te laten inenten. Dat gebeurt nadat 2 gezondheidszorgwerkers met zo'n voorgeschiedenis allergisch op hun inspuiting hebben gereageerd. Volgens vaccinoloog Pierre Van Damme is dit niet verwonderlijk en hoeft het niet tot ongerustheid te leiden.
Spuit

Een anafylactoïde reactie: dat kregen 2 gezondheidszorgwerkers in het Verenigd Koninkrijk gisteren nadat ze zich met het coronavaccin van Pfizer-BioNTech hadden laten vaccineren, als een van de vele duizenden die het al meteen op dag 1 kregen toegediend aan de overkant van het Kanaal. Allebei hebben ze een voorgeschiedenis van ernstige allergieën en dragen ze te allen tijde een adrenalinespuit bij zich. Ze kregen de nodige verzorging en stellen het intussen prima.

och lijkt het Medicines and Healthcare products Regulatory Agency (MHRA) het zekere voor het onzekere te nemen want vandaag adviseert het iedereen die een gelijkaardige voorgeschiedenis met ernstige allergische reactie heeft zich niet met het coronavaccin van Pfizer-BioNTech te laten inenten. Volgens directeur June Raine is dit de enige juiste stap "nu we deze ervaring hebben", zo schrijft de BBC.

"Een anafylactoïde reactie is een stevige allergische reactie", zegt vaccinoloog Pierre Van Damme in 'De Wereld Vandaag'. "Ze kregen blijkbaar huiduitslag en hadden wat ademhalingsmoeilijkheden. Het is heel belangrijk dat dit is bekendgemaakt. Er valt niks te verbergen, het is op een transparante manier meegedeeld."

Draaiboeken

"In het algemeen is dit niet verwonderlijk", meent Van Damme. "Dit zijn zaken die kunnen optreden na het innemen van een geneesmiddel of van een ander vaccin. Meestal komt dat omdat iemand allergisch is aan een van de bestanddelen van een vaccin."

"Bij een brede vaccinatiecampagne zoals in het Verenigd Koninkrijk en binnenkort ook in heel wat andere landen in Europa, is het belangrijk hiermee rekening te houden. We moeten in staat zijn mensen die het vaccin hebben gekregen een tijdje in de gaten te houden. Dat staat ook zo in onze draaiboeken. We weten dat áls een allergische reactie optreedt, dit zo goed als meteen na de vaccinatie gebeurt. Binnen de 5 of 10 minuten."

"Het is belangrijk dat zo'n reactie onmiddellijk wordt herkend. De mensen die het coronavaccin toedienen, zijn daar ook voor opgeleid. We hebben medicatie om dat onder controle te houden dus ik denk dat we voorbereid zijn."

Beschermde omgeving

Van Damme aarzelt om hetzelfde advies te geven als de MHRA in het Verenigd Koninkrijk. "Moeten we nu iedereen die een voorgeschiedenis van ernstige allergieën heeft aanraden het coronavaccin van Pfizer-BioNTech niet te nemen? Dat is nogal breed. We moeten eerst beslissen hoe we zo'n reactie juist gaan definiëren, zowel in België als in Europa."

Toch kan je volgens Van Damme in het algemeen stellen dat mensen die in het verleden ernstige allergische reactie hadden beter voorzichtig zijn. "Naarmate we de vaccinatiecampagne uitrollen, is het wel goed mogelijk dat we beslissen dat zulke mensen het coronavaccin in een beschermde omgeving moeten krijgen. Dat gebeurt vandaag al wanneer die mensen een herhalingsvaccin moeten krijgen. Dan gebeurt dat in het ziekenhuis. Ook dit kunnen we in onze draaiboeken opnemen."

Testfase

Allergische reacties kwamen overigens ook al voor tijdens de testfase van het coronavaccin van PFizer-BioNTech, zegt Van Damme. "Morgen gaat de Food and Drugs Administration in de VS dit trouwens bespreken. Vrijdag doet ook het Europese geneesmiddelenagentschap dat. Dat gebeurt publiek en uit de documenten die hiervoor zijn rondgestuurd, kunnen we besluiten dat het risico op allergische reacties laag is. Bovendien was er nauwelijks verschil tussen de testgroep die het coronavaccin kreeg en de testgroep die een placebo kreeg. In die zin zijn we gerustgesteld."

"We moeten beseffen dat allergieën in de bevolking voorkomen. Tien tot vijftien procent van de mensen hebben een aanleg voor allergieën of een overgevoeligheid. Dat kan gaan om een voedselbestanddeel, een geneesmiddel of iets dat op de huid wordt gesmeerd. Daarmee moeten we voor een stuk leren leven, maar het wil niet zeggen dat al deze mensen het coronavaccin van Pfizer-BioNTech niet kunnen krijgen."

Beluister het gesprek met Pierre Van Damme in 'De Wereld Vandaag':

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet