2 miljoen euro om zomertortels, grote modderkruipers, weidevogels en vliegende herten te redden in Vlaanderen

29 december 2020
De weidevogels, de grote modderkruiper, het vliegend hert en de zomertortel hebben het erg moeilijk om te overleven in Vlaanderen. Daarom komen er maatregelen om de vier diersoorten te beschermen, zo besliste minister van Natuur Zuhal Demir (N-VA). De komende vijf jaar wordt er 2 miljoen euro voor vrijgemaakt.

Wanneer dieren bedreigd worden in Vlaanderen kan de minister van Natuur een zogenoemd soortenbeschermingsprogramma in het leven roepen. Het Agentschap Natuur en Bos gaat dan maatregelen nemen die de natuur verbeteren, waardoor de diersoorten hier kunnen overleven. Tot nog toe bestonden al 21 van die programma's, gaande van de hamster over de vleermuis tot de porseleinhoen. Nu komen er nog vier programma's bij.

Bepaalde soortenbeschermingsprogramma’s hebben in het verleden goed werk geleverd. Zo gaat het beter met de bever, boomkikker en grauwe klauwier. Andere programma's - zoals dat voor de hamster - hadden (voorlopig) minder succes.

"Dat onze biodiversiteit onder druk staat, is geen geheim", zegt minister Demir in een persbericht. "Uit het recente natuurrapport bleek dat er nog veel werk is om onze bedreigde diersoorten te herstellen, maar we zijn de tanker aan het keren. Maar we willen meer, vandaar deze vier extra programma's."

Bioloog Dirk Draulans in een gesprek in De ochtend:

Bron: vrtnws.be en De ochtend