2 tot 8 procent van de bevolking hoort een mysterieuze brom

13 maart 2019
© Pixabay
2 tot 8 procent van de wereldbevolking zou regelmatig een mysterieuze bromtoon horen. Amerikanen noemen het “the Hum”. De brom zou wereldwijd vastgesteld worden, vooral in stedelijke gebieden.

De brom wordt omschreven als een constant geluid van lage frequentie dat maar door een beperkt deel van de bevolking wordt opgevangen. 

Het zou een beetje klinken zoals dit:

De Amerikaanse onderzoeker David Deming deed in 2004 het eerste formele onderzoek naar het fenomeen. Audioloog Bart Vinck van de UGent erkent de uitgangspunten van het fenomeen. “Sommige mensen kunnen heel lage frequenties oppikken”, vertelt hij in 'De Wereld Vandaag'. “Ik heb in mijn loopbaan al veel patiënten opgevangen met zulke klachten. Tussen 2 en 8 % van de bevolking is gevoeliger voor geluid. Het kan zich voor doen in de lage, maar ook in de hoge frequenties. Dit heet hyperacusis, zeg maar overgevoeligheid voor geluid. Het idee van de brom is al sinds de jaren ’80 bekend. Het is een syndroom dat voor het eerst gediagnosticeerd werd door een Portugese natuurkundige als een akoestische aandoening.”

Tot op afstanden van 50 kilometer

“Ons gehoorgaan heeft een beperking, zeker in vergelijking met veel andere diersoorten. Denk vooral aan honden. Wij horen niet alle frequenties. Het grootste deel van de mensen hoort niet de infrasone frequenties die zich tussen 0 en 20 hertz bevinden. Het zijn lage frequentiegebieden waarvoor het menselijk gehoor niet voldoende is ontwikkeld. In dit spectrum zitten veel geluiden van natuurlijke aard. Een bekend voorbeeld is een storm. Die produceert geluiden die dieren al op voorhand horen aankomen. Dat geldt ook voor aardbevingen en tsunami’s.”

“Het gaat niet alleen om een natuurlijk fenomeen, maar ook om geluiden die van menselijke oorsprong zijn en zich via de lucht voortplanten. Bekende voorbeelden zijn motoren van vrachtvoertuigen of vliegtuigen en windmolens. Ze produceren lage frequenties die tot op afstanden van 50 kilometer kunnen opgepikt worden. De oorzaak kan natuurlijk ook binnenshuis liggen, bijvoorbeeld bij een ventilatiesysteem of een centrale verwarming.”

Vele verklaringen van de brom lijken het domein te zijn van samenzweringstheoretici . Zo wordt de oorzaak door sommigen bij de elektromagnetische energie van de aarde gezocht. Aannemelijker lijkt het om te gaan kijken naar de permanente industriële bedrijvigheid in stedelijke gebieden. Audioloog Bart Vinck gelooft in meerdere verklaringen. “Een van de best beargumenteerde onderzoeken komt van Franse wetenschappers. Bepaalde tektonische aardverschuivingen zouden de befaamde brom produceren. Vooral in gebieden met veel seismische activiteit kan het een verklaring zijn.”

Geen paniek

Bart Vinck neemt klachten van patiënten in ieder geval ernstig. “Invloed van lage frequenties op het lichaam zijn schadelijker dan hoge tonen. Ze hebben invloed op borst, armen en benen. Het kan leiden tot darmproblemen, slaapstoornissen, hartklachten of hoofpijn. Belangrijk is te weten dat mensen die de frequenties opvangen zich gaan enerveren en het geluid nog meer gaan waarnemen. Op dat moment is het belangrijk deze mensen duidelijk te maken dat ze zich niet te veel zorgen moeten maken. Vooral paniek creëren rond de brom die je denkt te horen is absoluut uit den boze.”

Beluister het gesprek met Bart Vinck:

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook: