2.000 jobs weg bij Proximus? Premier Michel roept CEO Leroy op het matje

9 januari 2019
Dominique Leroy (© Belga)
Ontslagnemend premier Charles Michel (MR) roept Proximus-CEO Dominique Leroy vandaag bij zich voor een gesprek. Dat doet hij nadat het telecombedrijf gisteren gewag heeft gemaakt van een "kostenoptimalisering". De socialistische vakbond vreest dat Proximus 2.000 voltijdse banen zou kunnen schrappen.

Volgens de socialistische vakbond ACOD plant Proximus een herstructurering waarbij 2.000 van de 12.000 voltijdse banen zouden verdwijnen bij het telecombedrijf. De vakbond meldde dit gisteren na een raad van bij bestuur bij het bedrijf dat voor meer dan de helft in handen is van de overheid.

Tijdens de raad van bestuur werd het budget voor dit jaar en het driejarenplan besproken en goedgekeurd, maar de herstructureringsplannen werden na de raad bevestigd noch ontkend door Proximus. De christelijke vakbond viel uit de lucht. Proximus wil in een reactie aan alleen kwijt dat werd besproken hoe de kosten verder kunnen worden geoptimaliseerd “om de efficiëntie te verbeteren in een steeds moeilijker marktomgeving”.

Op het matje

Hoe het ook zij: ontslagnemend premier Charles Michel is not amused omdat hij pas gisteren over de herstructurering hoorde. De eerste minister wil naar verluidt "niet voor voldongen feiten geplaatst worden, qua vorm noch qua inhoud". CEO Dominique Leroy wordt daarom vandaag bij Michel en bij ontslagnemend minister van Telecom Philippe De Backer (Open VLD) verwacht om toelichting te geven.

In de lange aanloop naar de verkiezingen in mei zou een groot banenverlies bij Proximus slecht nieuws betekenen voor de ontslagnemende premier die de afgelopen legislatuur “jobs, jobs, jobs” als leitmotief gebruikte.

Twee jaar geleden stelde Michel nog een groot investeringspact voor: een plan om 30 miljard euro te investeren, om de economie aan te zwengelen. In het comité om dat pact concreet uit te werken zit ook ene Dominique Leroy.

Vierde speler

Ook Alexander De Croo (Open VLD), tot voor kort minister van Telecom, zou dit geen goed doen. In die functie hield de liberaal een pleidooi voor een vierde operator op de Belgische telecommarkt.

Proximus-ceo Leroy reageerde negatief op dat voorstel en dreigde ermee dat de investering van 3 miljard in een glasvezelnetwerk in op de helling zou komen als Proximus op extra kosten gejaagd zou worden.

Herbeluister de uitleg van economie-expert Steven Rombaut:

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Radio 1 Select