Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Wereld Vandaag

20.000 duiven vermist na internationale wedstrijd in Frankrijk, "twee tot drie jaar werk is verloren"

ma 1 aug. - 3:15

Afgelopen vrijdag zijn 26.000 wedstrijdduiven vertrokken uit Narbonne in Zuid-Frankrijk. Slechts 6.000 duiven zijn op hun eindbestemming aangekomen. In ons land zitten duizenden duivenmelkers met hun handen in het haar. De Duivenbond zit in spoedberaad samen om de situatie te bespreken. Getroffen duivenmelkers zien twee tot drie jaar werk verloren gaan.
Duiven

Aan de internationale wedstrijd namen 26.000 duiven deel uit verschillende landen. Tot dusver zijn slechts 6.000 duiven terecht, 20.000 andere zijn verdwaald. "Veel Belgische duivenliefhebbers zitten nu thuis te wachten, bezorgd om het lot van hun duiven", zegt Pascal Bodengien, de voorzitter van de Belgische Duivenbond.

Oorzaak?

Bodengien wijst met een beschuldigende vinger naar de organisatoren van de wedstrijd in Narbonne. Zij zouden nauwelijks rekening gehouden hebben met de weerkaart van vrijdagochtend. "Nochtans ontvingen ze de dag ervoor informatie dat ze moesten opletten voor onweer boven het gebied en dat het beter zou zijn om de duiven pas zaterdag te lossen, bij beter weer", aldus Pascal Bodengien.

Nog volgens de voorzitter van de Belgische Duivenbond zou de juiste procedure niet gevolgd zijn, waardoor de duiven vrijdagochtend toch gelost werden, hoewel er geen formele schriftelijke toestemming was van de voorzitter van het sportcomité.

Gevolgen van slechte weer

"Onweer is gewoon heel slecht voor de duiven", zegt Bodengien. "We gaan zelf schuilen als we in een onweer zitten en bij duiven is dat ook zo. Zij worden neergeslagen, verdwalen en zijn helemaal het noorden kwijt."

De voorzitter van de Duivenbond vermoedt dat de duiven ergens in Duitsland rondvliegen. "Sommige exemplaren zullen nog wel terugkomen, in de loop van de komende dagen en weken, maar de meeste duiven zullen voorgoed verloren blijven.

En dat doembeeld maakt de duivenmelkers in ons land emotioneel. "Het is een emotioneel drama, een financieel drama, het is gewoon heel droevig, dat merk ik ook aan de eerste reacties van duivenliefhebbers die mij gecontacteerd hebben."

Duivenmelker Rudy Oliviers: "Twee tot drie jaar werk om duiven in Narbonne te krijgen"

"Dit heb ik nog niet veel meegemaakt", zegt Rudy Oliviers uit Kumtich. Hij stond met 62 duiven aan de start in Narbonne. Slechts 21 duiven vonden hun weg naar huis terug. Het lot van de 41 andere duiven is onbekend. Het enige wat hij meer weet is dat de geloste duiven al na 30 kilometer in een hevig onweer zijn terechtgekomen. Met de gekende gevolgen.

"Het is een werk van jaren. Het duurt twee tot drie jaar om de duiven aan de start te krijgen in Narbonne en dan gebeurt zoiets. Dat is echt werk dat verloren gaat", zegt Oliviers. Hij pleit ervoor om na te denken hoe we technologie kunnen gebruiken om situaties zoals deze in de toekomst te vermijden.

Op een schadevergoeding moeten duivenmelkers alvast niet rekenen. "Neen, wij worden niet vergoed", zegt Oliviers. "Het is ook moeilijk om echt prijzen te gaan plakken op zoveel duiven. "

Duivenmelker Ulrich Lemmens: "Het was een kwestie van tijd dat dit zou gebeuren"

Voor Ulrich Lemmens uit Balen komt wat nu gebeurt niet als een grote verrassing. "Onze nationale federatie levert heel goed werk, maar voor de wedstrijden zijn buitenstaanders verantwoordelijk.  En deze organisatie heeft al een beetje de naam dat ze niet echt mee zijn met hun tijd. Ze mochten ook nog maar 1 wedstrijd organiseren. Iets zegt me dat dit meteen ook hun laatste wedstrijd is geweest", zegt Lemmens.

Zelf stond hij met 57 wedstrijdduiven aan de start. Daarvan zijn er slechts 15 teruggekeerd. "Dat is heel uitzonderlijk én heel pijnlijk. In mijn 13-jarige carrière is het de eerste keer dat ik zoiets meemaak.  Nu is er een menselijke fout gebeurd, met alle gevolgen van dien. Het is concreet drie jaar werk dat in wolken opgaat.  Mijn grote doel was Barcelona 2024. Wel, dat doel is nu helemaal weggeveegd.", zegt Lemmens.

Bron: vrtnws.be en De wereld vandaag

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet