"2021 mag voor mij een tijdloos jaar worden"

3 januari 2021
Jill Peeters stopte vorig jaar als weervrouw en wist nog niet wat ze zou gaan doen. Na veel wandelen in de coronacrisis en loopbaanbegeleiding, weet ze het wel.

2021 mag voor mij een tijdloos jaar worden.

Tijdloos, en daarmee bedoel ik niet grenzeloos.

Ik hou me graag aan grenzen, ik heb ze nodig. Deze wereld trouwens ook.

De wereld die de mens gebouwd heeft, zit al lang over de grenzen van wat ze aankan. Onze aarde, vol energie en mineralen, die aangevuurd door een stralende zon voor leven zorgt. Ze is de plek waar het leven grenzeloos kan bloeien en groeien, en weer zal sterven, om aan een ander een stukje leven door te geven. Het leven is van nature ‘regeneratief’. En volledig tijdloos.

Corona-stress gaat verdwijnen, it is just a matter of time. Maar in tijden van superlatieven lijken begrenzingen er alleen maar om er ‘los over te gaan’. Een stijging in percentages is niet meer voldoende nieuwswaardig, als die niet exponentieel is, tot de tiende macht. Machteloos, word ik ervan. Maar dit geheel terzijde.

Het mag een tijdloos jaar worden. Niet meer ingedeeld in 4 seizoenen, die zijn er toch niet meer, door het verstoorde klimaat.

2021 dus. Het mag een tijdloos jaar worden.
Niet meer ingedeeld in 4 seizoenen, die zijn er toch niet meer, door het verstoorde klimaat.
Niet meer op tijd te slapen gelegd door een korte zomernacht. Die zomertijd zal toch ook verdwijnen.
Het enige tikken dat ik horen wil, is dat van mijn wandelstokken, op weg naar mooie uitzichten en inzichten. Ik wil geen tikken van de klok, noch van de tijd die wegtikt.

Ik hoop verder te mogen leven op het ritme van de zon. Een levensritme dat tijdloos is. Eén langgerekte stroom tot wanneer het stopt. En als die stopt, vloeit die van nature over in iets nieuws.

Een tijdloos jaar staat voor mij voor ‘een regeneratief leven’. Dat is meer dan alleen maar duurzaam.

Bij een regeneratief leven, ga je niet op zoek naar wat je moet doén, maar ga je wel op zoek naar wie je moet wòrden. En ik weet wie ik wil worden: “the international climate awareness expert”. (Ik zoek nog een goeie vertaling.) Het kostte me een loopbaancoach om dit luidop te durven zeggen (ze zal content zijn).

Maar ik wil dus die persoon worden, die nodig is om een brug te slaan tussen kennis en bewustzijn. Naast die loopbaancoach, kostte het me trouwens ook veel wandel-tijd (bijna heel 2020) om het aan mezelf toe te geven, dat ik goed geworden ben in iets: “in heldere taal wetenschappelijke kennis delen en doorgeven, om zo mensen te helpen.” Ja, ik wil anderen helpen om antwoorden te vinden op vragen als ‘wat kan ik doen voor het klimaat?’ Ik hoop ze te inspireren en ze te helpen beslissen wat ze zélf willen wòrden in een tijdloos, regeneratief leven.

Ja, ik wil anderen helpen om antwoorden te vinden op vragen als ‘wat kan ik doen voor het klimaat?'

In 2021 begin ik eraan. Ik heb ontzettend veel plannen. Zo ga ik een opleiding opstarten, maar ook een tv-reeks. Een tijdje geleden, besloot ik nochtans om nooit meer media te doen. (Ik vond het meer iets voor alfa-mannetjes die graag op de barricaden staan.)

En toch ben ik content dat ik alsnog met Canvas een tv-reeks ga maken over wat ons nu eigenlijk tegenhoudt. We kennen het probleem, we weten zelfs hoe we het kunnen oplossen… het lijkt mij dus niet zo moeilijk om er dan ook iets aan te doén. Om iets goeds te doen. Om goed te zìjn, in tijd en ruimte, en in balans met de wereld, waar we allemaal ‘van nature’ deel van uitmaken.

Laat onze goesting niet grenzeloos zijn. Als we grenzen verleggen, laat het dan die grenzen zijn van de beperkte bubbels.

2021.
Laat onze goesting niet grenzeloos zijn. Als we grenzen verleggen, laat het dan die grenzen zijn van de beperkte bubbels.
Je mag me een tijdloos jaar toewensen. Even tijdloos als de liefde.

Beluister de column van Jill Peeters voor 'De toestand is hopeloos maar niet ernstig':

Ontdek de andere columns uit de uitzending: