Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

Nieuwe Feiten

"In 2050 zijn Vlaanderen en Nederland herenigd"

vr 17 nov. - 3:58

Voor een laatste keer bevindt Hans Bourlon zich in 2050. En de landkaart van de toekomst ziet er behoorlijk anders uit. Of Catalonië tegen dan onafhankelijk is, weten we niet. Maar Vlaanderen heeft zich ondertussen wel terug aangesloten bij Nederland. Want in de geglobaliseerde wereld die in 2050 steeds sneller doordraait, zijn problemen vaak niet meer grensgebonden. Want met de Paradise Papers, migratie... hebben problemen in 2050 een globale aanpak nodig.
Hans Bourlon blijft in 2050 een fiere Vlaming.

Hallo. Goeie middag. Weet je nog in 2017 ? Eerst was er de Brexit, die eindigde in chaos en dan Catalonië, dat de onafhankelijkheid uitriep, maar zichzelf isoleerde en verarmde. Andere regio’s die naar zelfstandigheid streefden, borgen hun ambities op. Vandaag, in 2050, weten we dat het streven naar onafhankelijkheid de stuiptrekking was van een oud tijdperk.

In de jaren die volgden, ontstond een nieuwe, meer fundamentele evolutie. België en Nederland waren daarin de voortrekkers. Eerst was er de opkomst van de politieke partij ‘De Lage Landen lijst’, gevolgd door de hereniging van de Nederlanden. Voor de Vlaams nationalisten was het een oude droom. De Nederlanders zagen er een besparing in. Eén regering. Eén overheidsapparaat. Eén koningshuis. Het nieuwe land was op slag één van de grootste economieën van Europa, met 2 wereldhavens en 30 miljoen welvarende mensen. En Europa applaudisseerde. Want de problemen in de Lage Landen werden globaal aangepakt.

Na 2030 bleek dat ‘De Lage Landen’ maar een tussenstap was. Er ontstond een evolutie om nog grotere gehelen te vormen. Staten met eigen wetten zijn vooral een hinderpaal in een geglobaliseerde wereld. Het internet, de ongelijkheid, de opwarming van de aarde of de Paradisepapers hadden een globale aanpak nodig, over landsgrenzen heen. Vandaag, in 2050, hebben de Verenigde Naties een uitgebreid pakket aan politieke bevoegdheden. Geen enkel individueel land is nog in staat om een zelfstandig economisch of wetgevend beleid te voeren. Een wereldwijd imperium komt op voor de belangen van alle mensen.

En jawel, nationalisme bestaat nog. Maar mensen geloven niet meer in de mythe dat zelfbestuur tot welvaart leidt of tot persoonlijk geluk. En ook identiteit bestaat nog. Maar door de aanhoudende migratiestromen is die erg diffuus. Sommigen voelen zich Belg. Anderen voelen zich Antwerpenaar of Brusselaar in Europa. Maar ook Oezbeek of Somaliër in Vlaanderen is een identiteit. Ikzelf, zoals veel van mijn generatiegenoten, voel mij een Vlaming in de wereld. En daar ben ik nog steeds fier op.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet