23 scholen in Vlaanderen zijn dicht: "Keten van contactopsporing is beetje aan het ineenstuiken"

23 november 2021
© Benoit Doppagne (Belga)
Op dit moment zijn in Vlaanderen 23 scholen helemaal dicht als gevolg van coronabesmettingen in de klas. Volgens de directeur van de centra voor leerlingenbegeleiding (die verantwoordelijk zijn voor de contactopsporing in het onderwijs) van het gemeenschapsonderwijs Inge van Trimpont zitten die al weken in de lift. "Vooral in basisscholen zitten ze in sterk stijgende lijn", zegt ze in 'De Wereld Vandaag'. "Hier en daar krijgen we ook signalen van besmettingen in secundaire scholen."

"Het wordt lastig" zegt Inge van Trimpont in 'De Wereld Vandaag'. "Ik krijg signalen dat de CLB's hun reguliere taken weer op een laag pitje moeten zetten om rond te komen met de contactopsporing. Ook zij hebben maar 24 uren in 1 dag en ze moeten prioriteiten stellen."

(lees verder onder de tweet)

"De contactopsporing is een evenwichtsoefening. Het is een belangrijk gegeven in onze verdediging tegen de pandemie, maar in deze context met veel viruscirculatie is dat niet makkelijk. Vooral omdat we merken dat de ganse keten van contactopsporing een beetje aan het ineenstuiken is."

"De contactopsporingscentra kunnen niet makkelijk meer volgen. In een regio heeft een testcentrum aan ons CLB laten weten dat het resultaat van een PCR-test er pas na 72 uur zou zijn. Zo is het moeilijk om kort op de bal te spelen en snel besmette kinderen en personeelsleden te isoleren. Dan stelt zich de vraag: in welke mate kunnen wij ecfht bijdragen tot het indijken van de pandemie?"

Beluister het gesprek met Inge van Trimpont in 'De Wereld Vandaag' via Radio 1 Select

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook: