Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Afbeelding van het programma: Hautekiet

Hautekiet

25 jaar abortuswet in België

ma 9 feb. - 2:44

De Belgische abortuswet bestaat in april 25 jaar. Jaarlijks ondergaan 20.000 vrouwen in ons land een abortus. Dat zijn de geregistreerde abortussen. Maar het werkelijke aantal ligt ongetwijfeld hoger. Liet jij de afgelopen 25 jaar een abortus uitvoeren?
25 jaar abortuswet in België

De Belgische abortuswet is een van de liberaalste ter wereld, en daar is niet iedereen gelukkig mee. Tot vandaag blijken er tegenstanders folders uit te delen aan de ingang van Vlaamse abortuscentra, en ook het taboe en de culpabilisering van wie een abortus laat uitvoeren, blijft bestaan.

Er gaan stemmen op om de wet tegen het licht te houden van enkele nieuwe medische en maatschappelijke ontwikkelingen. Waar nodig moet de wet aangepast worden.

Tot nu toe mag een zwangerschap dus afgebroken worden tot het einde van de twaalfde week na de bevruchting. Daarna mag het alleen als er een ernstige medische reden is. Maar een kwarteeuw later willen gynaecologen en medewerkers van abortuscentra dat de wet wordt bijgesteld, of dat er toch zeker een debat over gevoerd wordt. In Nederland mag abortus bijvoorbeeld tot de 24e week.

Lut Daniëls (Kollektief Anticonceptie Gent) reageert: "Wij spreken liever over een zwangerschap afbreken dan over een abortus 'plegen'

Nancy vertelt: "Begin jaren '80 hebben we met een aantal vriendinnen geld samengelegd om de abortus van een vriendin te betalen. Dat was toen nog illegaal, en het kostte veel geld. De vriendin in kwestie moest enkele uren op de brommer rijden, door regen, wind en kou, om de abortus in Nederland te laten uitvoeren. We konden er met niemand over praten, en dat was hemeltergend. Er was ook geen begeleiding"

REAGEER!

Liet jij de afgelopen 25 jaar een abortus uitvoeren? Kan je daar open over praten met je familie en vrienden? Of heb je het gevoel dat er nog altijd een taboe op rust?

Jouw getuigenis is ook anoniem welkom op hautekiet@radio1.be.

Foto © Getty Images

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet