25% minder bioscoopbezoekers door mondmaskerplicht

14 juli 2020
Daniele Levis Pelusi via Unsplash.com
Sinds zaterdag zijn mondmaskers verplicht in winkels, maar ook in musea, bibliotheken en bioscopen. Thierry Laermans van de federatie van cinema’s in België vraagt aan de Veiligheidsraad om die beslissing te herzien

De mondmasker verplichting in de bioscoopzalen zorgt voor een enorme daling in het aantal bezoekers. Volgens Thierry Laermans gaat het over een daling van 25% ten opzichte van vorig weekend, wat een opstartweekend was. Als men vergelijkt met dezelfde periode vorig jaar gaat het zelfs over een daling van 80%. "We merken duidelijk dat het dragen van een mondmasker in de bioscoopzaal ervoor zorgt dat mensen minder graag naar de bioscoop gaan", zegt Laermans.

Volgens Laermans is het gewoon veel comfortabeler als het mondmasker tijdens de film mag afgezet worden. Hij maakt de vergelijking met de horeca, waar men praat, eet en drinkt en waar het masker niet verplicht is. Dat is inconsequent: "In de zaal zit men stil en praat men niet met elkaar. Bovendien wordt social distancing in de zaal gehanteerd en is er een maximum van 200 personen toegelaten per screening", aldus Laermans.

Luister naar Thierry Laermans van de federatie van cinema’s in België: