250 slimme camera's gaan deze zomer toeristen aan zee tellen: ingrijpen kan wanneer het te druk wordt

10 juni 2020
© Maaike Tijssens (Belga)
Een netwerk van 250 slimme camera's zal deze zomer de drukte in kaart brengen op de zeedijken en in de drukste straten van de kuststeden en -gemeenten. Dat schrijft de krant 'De Tijd'. Het is de bedoeling om te kunnen ingrijpen als het op bepaalde plaatsen aan zee te druk wordt. Zo wil de kust de verspreiding van het coronavirus tegengaan. Niemand hoeft te vrezen voor zijn privacy, geeft Mitch De Geest van 'Citymesh' aan in 'De Ochtend'.

et bedrijf Citymesh uit Brugge zal 250 slimme camera's plaatsen over de hele kustlijn. De camera's zijn voorzien van software die virtuele lijnen op de beelden trekt. Als mensen over die lijnen lopen, telt de software hen. Zo kunnen de gemeenten en politiezones de drukte aan zee goed in de gaten houden. Ook de NMBS zal toegang krijgen tot de gegevens.

"Het komt erop neer dat we de mensen een mooie zomer aan zee willen bieden", zegt Sabien Lahaye-Battheu van toerismebedrijf Westtoer. "We moeten daarom oog hebben voor de volksgezondheid. Daarom willen we dus in kaart brengen waar het op bepaalde plaatsen te druk zou zijn."

En wat met de privacy?

"Wij tellen alleen maar personen, we doen absoluut geen herkenning van personen", geeft Mitch De Geest van het bedrijf Citymesh aan in 'De Ochtend' en op Radio 2. Niemand hoeft dus te vrezen voor zijn privacy.

"We gebruiken cameratechnologie om de beelden te analyseren, maar we sturen die beelden niet door naar de politie of andere diensten. Zij kunnen de beelden dus niet bekijken. Wij leveren gewoon informatie over hoe druk het op een bepaalde plaats aan zee is."

Beluister het gesprek met Mitch De Geest in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be, Radio 2 en 'De Ochtend'

Lees ook: