Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

28 procent Vlamingen kan niet zonder sociale media, 22 procent zoekt hulp bij smartphoneverslaving

wo 25 jan. - 6:49

1 op de 8 Vlamingen is verslaafd aan sociale media of hun smartphone. Dat blijkt uit de jaarlijkse Digimeter, een onderzoek naar het mediagebruik in Vlaanderen. Het probleem stelt zich vooral bij twintigers en dertigers en - opvallend - minder bij tieners. Steeds meer Vlamingen nemen bovendien maatregelen om een verslaving tegen te gaan.
28 procent Vlamingen kan niet zonder sociale media, 22 procent zoekt hulp bij smartphoneverslaving

Smartphones, tablets, digitale televisie, online radio en nu ook de “slimme horloge”. Het zal u niet verbazen als we zeggen dat we met z’n allen jaar na jaar “digitaler” worden. Een trend waar men duidelijk niet al te gerust in is, zo blijkt uit de Digimeter van imec. Net als vorig jaar maken zeven op de tien Vlamingen zich zorgen over het toenemende gebruik van digitale toepassingen. 

Een beperkte groep - net geen 20 procent - geeft aan zich afhankelijk te voelen van zijn of haar smartphone. Zij kunnen naar eigen zeggen geen dag zonder en voelen dat als problematisch aan.

Om een dergelijke verslaving te voorkomen - of te genezen - nemen heel wat mensen maatregelen.

De meest drastische maatregel is de smartphone buitengooien en inruilen voor een standaard telefoon

zegt professor Lieven De Marez van UGent en imec. Het gaat om een kleine groep, die wel groter aan het worden is. “Vorig jaar koos 1,5 procent van alle smartphonegebruikers daarvoor. Dit jaar is dat opgelopen naar 3 procent.”

Zo drastisch hoeft het voor velen niet te zijn en is zeker ook niet voor iedereen nodig. “Heel wat mensen kiezen voor zelfregulering en leggen zichzelf of hun kinderen regeltjes op”, zegt De Marez. Hier gaat het om een groep van 22 procent, eveneens een stijging ten opzichte van de 15 procent van vorig jaar. “Het gaat vaak om simpele regeltjes zoals het weren van de smartphone in de slaapkamer, het toestel tijdens een autorit in de koffer of de handtas leggen of tijdens een vergadering hem uitzetten."

De smartphoneverslaving blijkt nog mee te vallen als we ze vergelijken met de mensen die zich afhankelijk voelen van sociale media. Zo'n 28 procent van de Vlamingen geeft aan geen dag zonder te kunnen en er vooral veel tijd in te stoppen. 

Opvallend: het zijn vooral de twintigers en dertigers die hier last van blijken te hebben en niet de tieners, zoals velen misschien zouden verwachten. “De twintigers en dertigers hebben het meeste schrik om iets te missen als ze niet constant checken. Dat komt vooral omdat zij veel tijd spenderen op één platform: meestal Facebook. Daar doen ze bovendien alles op, zoals het delen van foto’s. Tieners zijn op verschillende sociale media actief en spreiden het risico dus meer. Daardoor wordt het voor hen makkelijker om iets (één sociale medium, nvdr.) te laten vallen. Voor twintigers of dertigers lijkt het alles of niets."

Ook hier leggen mensen regeltjes op voor zichzelf om een verslaving tegen te gaan, zoals bijvoorbeeld het afzetten van de meldingen die ze krijgen van verschillende apps. Een kleine groep - zo’n 17 procent - heeft het afgelopen jaar minstens één sociale media-account verwijderd. Dat is bijna het dubbele dan een jaar geleden. 

13 procent van de Vlamingen - ofwel 1 op de 8 - geeft aan zowel afhankelijk te zijn van zijn of haar smartphone als van de sociale media. Zij lijden aan “digibesitas”, een term die vorig jaar voor het eerst opdook in het onderzoek. “Zij zeggen een impact te voelen op hun dagelijks leven. Dat kan problematisch zijn”, zegt De Marez.

Lees meer op deredactie.be

 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet