"29 maart als brexitdatum is nog altijd mogelijk"

16 januari 2019
© Belga
Guy Verhofstadt, fractieleider voor de liberalen en brexitonderhandelaar in het Europees Parlement, blijft optimisch over de voortgang van de brexit. Volgens hem blijft 29 maart haalbaar als brexitdatum. De komende dagen verwacht hij een gezamenlijk voorstel van de parlementsleden van Labour en de Conservatieven met daarin wat ze wel willen.

Guy Verhofstadt tweette gisteravond al: "Het Britse parlement heeft gezegd wat het niet wil, nu is het tijd om te weten te komen wat de parlementsleden dan wel willen. In de tussentijd moeten de rechten van de burgers gevrijwaard worden."

Verhofstadt heeft al een idee van wat die parlementsleden dan wel willen. "Het is duidelijk dat de Britse parlementsleden verwachten dat er een veel hechtere relatie komt tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie dan wat nu in het voorstel is opgenomen", zegt hij in 'De Ochtend'.

"Men wil geen harde brexit, alles hangt af van de samenwerking tussen meerderheid en oppositie. Ze moeten samen aan tafel gaan zitten en in het belang van Groot-Brittannië een voorstel uitwerken waarin een nieuwe hechte relatie tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie gevonden kan worden. Een samenwerking met Labour had al 1,5 jaar geleden moet gebeuren."

Volgens Verhofstadt staat Europa dan ook nog steeds open voor gesprekken. "Aan het uittredingsverdrag kan niet meer getornd worden. Alleen de hard brexiteers azen daar nog op, maar die zijn een kleine minderheid in het Britse parlement (een 100-tal). We willen wel verder praten over een politieke verklaring die beschrijft hoe de toekomstige relatie er zal uitzien. De rode lijnen van de Britten zelf hebben tot dit akkoord geleid. Als die rode lijnen evolueren in een gezamenlijk akkoord van Labour en de Conservatieven, dan zijn we bereid erover te praten."

Verhofstadt verwacht dan ook dat er in het Britse parlement toch een voorstel geformuleerd wordt dat een nauwere samenwerking mogelijk maakt. "Als dat voorstel geformuleerd wordt, zou dat alle problemen wegnemen en dan is Europa de eerste om dat toe te juichen en daarachter te staan."

(lees verder onder audiofragment)

"Brexitdatum niet over Europese verkiezingen tillen"

De geplande brexitdatum van 29 maart hoeft volgens Verhofstadt ook niet in het gedrang te komen. "We willen niet dat de brexitdatum verder wordt opgeschoven, voorbij de Europese verkiezingen (eind mei, nvdr). Dat zou betekenen dat de chaos die in het Britse parlement bestaat in de Europese politiek wordt ingevoerd en dat is absoluut niet wenselijk. Wij willen dat het deel over de rechten van de burgers (de Britse burgers in Europa en de Europese burgers in Groot-Brittannië) gevrijwaard wordt. Desnoods zijn wij van plan direct tussen het Europees Parlement en het Britse parlement een akkoord af te sluiten."
Ook volgens Europa-journalist Rob Heirbaut is de brexit over de Europese verkiezingen tillen niet wenselijk. "Als je het uitstelt tot daarna dan zouden de Britten ook nog Europese verkiezingen moeten houden. De soort toestanden wil men vermijden. Een aantal zetels die aan de Britten waren toegewezen zijn ook al verdeeld over andere landen. Er zijn een heel aantal praktische redenen die verhinderen dat een verlenging langer duurt. Tot voor de verkiezingen heb je maar een korte verlenging, maar de vraag is of dat genoeg is om een nieuw akkoord te onderhandelen of een nieuw referendum te organiseren."

Rob Heirbaut verwacht daarom dan ook geen ronkende verklaringen aan Europese zijde. "Men doet er in Europa alles aan om te beletten dat het debat in het Verenigd Koninkrijk nog verder ontspoort. Ze zullen proberen zo kalm en zo sereen mogelijk op de situatie te reageren."

Beluister het gesprek met Rob Heirbaut in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: