Klopjacht op dader schietpartij Straatsburg

12 december 2018
© Belga
Bij een schietpartij vlak bij de kerstmarkt van Straatsburg in het oosten van Frankrijk zijn gisteravond 3 doden en 13 gewonden gevallen. De dader is geïdentificeerd, maar hij is nog op de vlucht. De politie houdt een klopjacht. Het parket van Parijs heeft een terreuronderzoek geopend. In Frankrijk is inmiddels het hoogste dreigingsniveau van kracht.

Rond 20 uur gisteravond werd de Franse stad Straatsburg opgeschrikt door een schietpartij. In de Rue des Orfèves, vlak bij de kersmarkt, opende een individu het vuur en raakte daarbij verschillende mensen. De trieste balans staat momenteel op 3 doden en 13 gewonden, onder wie verschillende zwaargewond. Volgens het Thaise ministerie van Buitenlandse Zaken is een Thaise toerist omgekomen bij de schietpartij, zijn vrouw bleef ongedeerd.

Soldaten die werden ingezet voor de veiligheid op de kerstmarkt hebben nog op de dader geschoten. Hij zou gewond zijn aan zijn linkerarm, maar kon toch nog vluchten. Nog op twee andere plekken opende hij het vuur op agenten en militairen. Uiteindelijk dwong hij een taxichauffeur om hem een eind verder te brengen.

Dominique Coppens, fractiemedewerker in het Europees Parlement getuigt aan VRT NWS. "Rond 20 uur hoorden we een aantal schoten, vanuit een zijstraat van de Place Kléber. Iedereen is daar in paniek beginnen te lopen voor zijn leven. Ik dus ook."

De stad in lockdown: "De hele binnenstad afgesloten"

Na de schietpartij ging de stad in lockdown. In het gebouw van het Europees Parlement, waar deze week zitting wordt gehouden, zaten zo’n 2.000 mensen vast. In de Rhenus-arena, waar op dat moment een basketmatch aan de gang was, ging het om zo’n 5.000 toeschouwers.

Radiocollega Lukas De Vos vertelt: "De hele binnenstad – dat een eiland is – is afgesloten. Je kan geen enkele brug over. Het is zelfs uitgebreid tot het Europees Parlement. Iedereen daar moet binnen blijven tot alles veilig verklaard is."

Na enkele uren werd de lockdown opgeheven, maar de Franse minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner kondigde wel aan dat er extra controles aan de grens en op de Franse kerstmarkten komen. Er komen ook meer militairen op straat. In Frankrijk is het dreigingsniveau ook opgetrokken tot het hoogste niveau. De scholen zijn vandaag wel gewoon open. Europees Parlementslid voor Open VLD Hilde Vautmans, bevond zich in een restaurant in de stad. "Geen kat op straat nu, we wachten af", schreef ze op Twitter.

Dader geïdentificeerd, maar nog op de vlucht: klopjacht aan de gang

De dader van de schietpartij is intussen geïdentificeerd, maar hij is voortvluchtig. Het zou gaan om de 29-jarige Cherif C. Volgens de minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner was hij bekend bij het gerecht voor criminele feiten. Hij zou ook op een lijst van de Franse inlichtingendiensten staan van mensen die een veiligheidsrisico kunnen betekenen. Het parket van Parijs heeft een terreuronderzoek geopend, maar volgens de minister van Binnenlandse Zaken is het niet zeker of de dader ook echt terroristische motieven had.

Bij onze veiligheidsdiensten was hij niet bekend. "In onze databanken is er geen enkel spoor gevonden van hem", zegt minister van Justitie Koen Geens (CD&V). "OCAD heeft mij laten weten dat er geen enkele link is met ons land, na een eerste onderzoek vannacht. Het dreigingsniveau wordt niet verhoogd, ons land zou niet geviseerd zijn. Wel wordt er actief gemonitord aan de grens, aan Franse en Belgische zijde, mocht de dader met de auto gevlucht zijn."

Gisterochtend werd er nog een huiszoeking bij de man thuis uitgevoerd in verband met een gewelddadige overval. In die woning zouden granaten zijn aangetroffen.

Er is intussen een enorme klopjacht op de man aan de gang. Bij de zoektocht naar de dader zijn zo’n 350 mensen betrokken, onder hen ook special forces. Ook twee helikopters zoeken mee. Maar volgens de minister van Binnenlandse Zaken is het niet zeker dat hij nog in Frankrijk is.

Meer op vrtnws.be