3 doden en 9 gewonden bij treinbotsing in Wallonië

6 juni 2016
Bij een treinbotsing op de lijn tussen Luik en Namen ter hoogte van Saint-Georges-sur-Meuse, zijn drie doden gevallen. Negen reizigers zijn naar het ziekenhuis gebracht, enkele van hen zijn in levensgevaar. Het ongeval gebeurde rond 23 uur gisteravond, toen een reizigerstrein inreed op een goederentrein die stilstond op hetzelfde spoor. De oorzaak is nog onbekend.

De reizigerstrein was op weg van Moeskroen naar Liers, bij Luik. Om even na 23 uur reed de trein aan hoge snelheid in op een goederentrein die stilstond op hetzelfde spoor. Twee van de zes rijtuigen zijn gekanteld en ontspoord. Daarbij zijn drie mensen om het leven gekomen. Negen anderen zijn er erg aan toe, enkelen verkeren in levensgevaar.

De gewonden werden overgebracht naar ziekenhuizen in Hoei en Luik. In totaal zaten een 40-tal passagiers op de trein, van wie er 27 ter plaatse konden worden verzorgd. Ze werden opgevangen door de psychosociale diensten en naar de nabijgelegen abdij van Flône gebracht, waar ze opgehaald konden worden door hun familie.

De hulpdiensten zijn massaal ter plaatse en krijgen extra steun van de brandweer en de politie van Luik. De goederentrein vervoerde producten die afkomstig waren uit een steengroeve, meldt burgemeester Francis Dejon.

Saint-Georges-sur-Meuse ligt ten oosten van Amay in de provincie Luik, niet ver van de kerncentrale van Tihange. Het ongeluk gebeurde nabij de , tussen Hermalle-sous-Huy en Amay.

Verband met blikseminslag?

Minister van Mobiliteit François Bellot (MR) ging vannacht nog naar de plaats van het ongeluk. Hij was aanwezig op een persconferentie met burgemeester Dejon, Infrabel, de NMBS, de hulpdiensten en de gemeentelijke autoriteiten (foto).

Frédéric Petit, de woordvoerder van Infrabel, die ter plaatse is, bevestigt dat de treinen op hetzelfde spoor reden, maar wil zich nog niet uitspreken over de oorzaak van de ramp. "Het is nog te vroeg. Er zijn verschillende onderzoeken aan de gang. Het is nog even kijken welke richting het uitgaat."

Zijn collega Frédéric Sacré meldde vannacht dat er op dezelfde lijn eerder op de dag problemen waren geweest door een blikseminslag. Petit bevestigt, maar wil niet speculeren. "Er is een blikseminslag geweest op een aantal technische installaties. Dat wordt meegenomen in het onderzoek, maar het is nog te vroeg om te spreken over een verband."

De woordvoerder wil zich eveneens niet uitspreken over een link met de treinstaking van vorige week. Op het Twitter-account van de NMBS werd zondagavond rond 21h30 melding gemaakt van een "storing van de signalisatie" maar dat zou verholpen zijn geweest. De krant L'Avenir meldt dan weer dat er op de plaats van het ongeluk werken werden uitgevoerd.

Vervangbussen voor reizigers

Vanwege het ongeval is het spoorverkeer op deze lijn 125 tussen Huy en Flémalle onderbroken. De NMBS legt voor de reizigers bussen in die deze, en ook de tussenliggende haltes, aandoen.

Bron: deredactie.be

Radio 1 Select