Drie fabels over huidverzorging

4 juli 2017
Onze huid is een van onze belangrijkste organen
Ongeveer 10 kilo en bijna 2 m² groot: onze huid is een van onze belangrijkste organen. Los van de omvang is ze ook essentieel voor onze tastzin, maar ook voor onze vochtregulering. Geen wonder dus dat er veel aandacht aan besteed wordt, maar ook dat er heel wat misverstanden over bestaan. Dermatologe Katrien Vossaert zet alvast een aantal fabels recht.

Fabel 1: dagelijks schrobben is de boodschap

Wassen is natuurlijk niet slecht. Maar te veel en met te aggressieve zeepproducten is dat niet. Dagelijks schrobben met zeep is dus uit den boze. Je maakt de vetlaag kapot en verwijdert alle goede en beschermende bacteriën. 'Zepen zonder zeep', olies en gels zijn sowieso beter. En in de winter als je huid al droger is, pas je best nog beter op.

Fabel 2: smeren doet verjongen

Er zijn geen wondermiddelen en als je smeert raken producten niet voorbij je opperhuid. Injecteren kan een effect hebben, maar dat is sowieso tijdelijk. Botox is -blijkt wel- een probaat middel tegen blaasproblemen of overmatig okselzweten. Wie smeert wisselt best ook niet te vaak van product, want onze huid moet zich telkens weer aanpassen. Babyshampoo is niet geschikt voor volwassenen, want het ontvet ons haar niet genoeg. De belangrijkste crème is zonnecrème!

Fabel 3: zonne(banken) doet soms wel goed

Hierover is Vossaert onverbiddelijk: zonnebanken zijn schadelijk. Ze zijn al even kankerverwekkend als roken. Gewrichtspijnen en winterdepressies los je er niet door op. Bescherm je trouwens ook altijd tegen ‘natuurlijke’ zonnestraling. Zeker mensen die makkelijk bruinen hebben de neiging om daar nonchalant mee om te gaan. Van zonnen veroudert je huid en krijg je ook sneller rimpels. En vitamine D haal je best uit iets anders dan uit de zon.

Lijst van artikels