3 Vlaamse vaccinatiecentra nu ook open op zondag

11 april 2021
© Mat Napo (Unsplash)
De vaccinatiecampagne schakelt een versnelling hoger. Heel wat centra zijn gisteren blijven doorwerken. En zelfs vandaag, op zondag, wordt er in drie centra volop geprikt. Dat is goed nieuws, zegt Ria Vandenreyt van agentschap zorg en gezondheid in ‘De Ochtend’.

Vandaag worden voor het eerst ook coronavaccins op zondag toegediend. Voorlopig zijn 3 van de in totaal 95 Belgische vaccinatiecentra geopend op zondag, maar de bedoeling is dat de volgende weken nog meer centra 7 dagen op 7 zullen prikken.

De eerste drie die een zondagshift draaien zijn Malle (Antwerpen), Tielt (West-Vlaanderen), en Sint-Niklaas (Oost-Vlaanderen). En prikken op zondag zal nodig zijn als de vaccinatiecampagne zoals nu een versnelling hoger schakelt, zegt Ria Vandenreyt van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid. "Er worden deze week meer dan 350.000 vaccins toegediend, eind mei/juni zal dat naar 500.000 vaccins zullen gaan, dat wil zeggen dat de vaccinatiecentra veel meer openingsuren zullen hebben."

Liever vaccineren op een zondag dan laat geopend blijven op een weekdag

De medewerkers van het centrum in Malle blijken alvast erg gemotiveerd om ook op zondag te werken, getuigt verantwoordelijke Pieter Poriau. "Er zijn heel wat vrijwilligers om in ons vaccinatiecentrum te komen helpen. We hebben in totaal 1.700 medewerkers en we moesten ze vaak teleurstellen omdat er eerste te weinig werk was."

"We hebben een paar weken geleden een boodschap gekregen van het Agentschap Zorg en Gezondheid. Het volume aan vaccins voor ons centrum zou verhoogd worden en dan hebben we samen met alle medewerkers beslist om ook op zondag in te enten. Liever dat dan langer op een weekdag door te werken."

"Er zijn in ons centrum bovendien heel weinig annulaties van geplande vaccinaties", stelt Poriau nog. "Er is een vaccinatiegraad van 90 procent."

Beluister het gesprek met Pieter Poriau, verantwoordelijke voor het vaccinatiecentrum Voorkempen in Malle, in 'De Ochtend' via Radio 1 Select. 

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'