"30 jaar geleden verkeerde ik in dezelfde omstandigheden als een vluchteling"

23 september 2015
Vandaag is Pieter Aspe een succesvol auteur, maar dertig jaar geleden was dat helemaal niet het geval. "Ik zat aan de grond." Hij houdt een pleidooi voor een beetje hulp om iemand opnieuw een toekomst te geven.

De Bende van Annemie nodigde thrillerauteur Pieter Aspe uit als nieuwsman.

Hij haalt de vluchtelingen uit het nieuws, "omdat ik 30 jaar geleden in dezelfde omstandigheden verkeerde." De ondertussen succesvolle auteur schreef nog geen boeken en zat compleet aan de grond.

"Ik moest een gezin met twee kleine kinderen onderhouden, maar had geen geld om eten te kopen. Er waren schulden en deurwaarders. Het was winter, maar de verwarming deed het niet. Alles wat kon tegenvallen, viel ook tegen."

Niemand bleek in staat om hem te helpen, ook het OCMW niet. Behalve één vrouw, die hij amper kende. Zij leende hem 200.000 frank.

"Dat was het opstapje om me opnieuw mens te voelen."

En zo moet het ook gaan bij de vluchtelingen, meent Aspe.

"Een klein beetje hulp moet er zijn, anders ga je ten onder. Je hebt een duwtje nodig om tot aan de eerste trede van de trap te geraken, waarna je zelf overeind kan krabbelen."

 

"Geef die vluchtelingen dus iets waarmee ze kunnen starten", besluit hij.

Op Twitter zijn mensen alvast enthousiast over het pleidooi van Pieter Aspe.

 

Mooie getuigenis van Aspe over hoe een beetje solidariteit/hulp/geld iemand uit de misierie kan halen en opnieuw toekomst geeft. @radio1be

— henkdecorte (@henkdecorte) 23 september 2015

 

Beluister het volledige interview met Pieter Aspe hieronder.

Foto © VRT - Radio 1