30 jaar na de val: meer muren dan ooit in Europa

7 november 2019
Op 9 november is het exact 30 jaar geleden dat de Berlijnse muur viel. Op tientallen manieren kunnen we die muur gaan herontdekken, en hetzelfde geldt voor de Muur van Hadrianus en de Chinese Muur: die zijn nu zelfs Unesco Werelderfgoed. We denken dat zulke muren een relict uit het verleden zijn, maar dat klopt niet. Er zijn er meer dan ooit!

Op het einde van de Tweede Wereldoorlog waren er wereldwijd zeven grensmuren of -hekken. Toen de Berlijnse Muur viel in 1989 waren er dat 15 en nu zijn er 77, waarvan er veel zelfs gebouwd zijn na 11 september 2001. Tien daarvan staan in Europese landen en die tien zijn allemaal samen zes keer zo lang als de Berlijnse Muur. Sinds de jaren ‘90 is er ongeveer duizend kilometer aan muren gebouwd. (Bron Trans National Institute Amsterdam)

Ward Bogaert gaf enkele voorbeelden in 'De Wereld Van Sofie': 

- Spanje (1993-1996): muren rond twee enclaves in Noord-Marokko. Een van 8,3 km lang en 6 meter hoog. En een van 10 km en 6 meter hoog
- Griekenland (2012): 12 km lang, een 4 m hoge muur op de grens met Turkije
- Bulgarije (2014): 201 km op de grens met Turkije

Zelfs een als zachtaardig en gastvrij gepercipieerd land als Noorwegen heeft in 2016 over een afstand van 200 meter een 4 meter hoge prikkeldraad gespannen op de grens met Rusland. En ook Letland, Estland en Litouwen, die brave Balten, hebben allemaal in de afgelopen jaren muren opgetrokken op hun grens met Rusland.

2015 was een topjaar voor de Europese muurbouw. Niet toevallig het hoogtepunt van de vluchtelingencrisis. Kwamen erbij in 2015:

- Hongarije: 300 km lange muur (met elektrisch geladen draad) op grens met Kroatië en nog eens 151 km (4m hoog) op grens met Servië
- Oostenrijk: 3,7 km lange en 2 m hoge prikkeldraad op de grens met Slovenië
- Verenigd Koninkrijk: een 1 km betonnen muur gebouwd in Calais om de toegang tot de Chunnel te blokkeren
- Macedonië: 33 kilometer op de Griekse grens

En dan hebben we het alleen nog maar over Europa gehad, maar er staan ook nog altijd muren of hekken tussen Koeweit en Irak, tussen Oezbekistan en Kirgizië, tussen Botswana en Zimbabwe, tussen Brunei en Maleisië. 

Lees ook:

Radio 1 Select