Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

"In 30 jaar tijd is er niks veranderd"

do 4 okt. - 5:46

Voor dierenrechtenorganisatie GAIA is de handel in vlees van wilde dieren naar ons land niet nieuw. "In 1991 al toonden we dat in Brussel vlees van wilde dieren verkocht werd. Nu gebeurt het meer verdoken, maar in bijna 30 jaar tijd is er blijkbaar niets veranderd. De controles blijven een pijnpunt", zegt voorzitter Michel Vandenbosch na de Pano-reportage.
Michel Vandenbosch

Via de luchthaven van Zaventem komen elk jaar tientallen tonnen vlees van wilde dieren ons land in. Dat toont een reportage van Pano aan. Het gaat om zogenoemd "bushmeat": vlees van wilde dieren, soms van beschermde diersoorten, en het komt vooral uit het regenwoud in Afrika. De toenemende handel heeft een grote impact op het wildbestand daar.

Voor Michel Vandenbosch, voorzitter van dierenrechtenorganisatie GAIA, is de handel in vlees van wilde dieren niet bepaald nieuw. "In 1991 al toonden we met GAIA dat er in de Matongéwijk in Brussel vlees van wilde dieren verkocht werd. De stukken aap lagen er open en bloot in bakken tentoongesteld. Nu gebeurt het meer verdoken, maar in bijna 30 jaar tijd is er blijkbaar niets veranderd," zegt hij in 'De Ochtend'. "Het was toen al illegaal, maar het blijft maar toestromen. Het probleem van de controle blijft."

Ik zou graag eens een onderzoek zien naar wat er passeert via diplomatieke valiezen. Op bestelling kan je zowat alles krijgen, dat weet iedereen.

De controles op Zaventem zijn een pijnpunt. "Af en toe wordt er vlees in beslag genomen, er staan boetes op, maar eigenlijk riskeer je niks. Een beetje, ga heen in vrede, en je kan doordoen. Verder zou ik graag eens een onderzoek zien naar wat er passeert via diplomatieke valiezen. Diplomaten zijn onschendbaar. Er wordt wel wat gesmokkeld, op bestelling kan je zowat alles krijgen, dat weet iedereen. Ik heb er geen bewijzen van, maar een onderzoek zou wel op zijn plaats zijn."

Vandenbosch ziet de situatie voor de bedreigde dieren in Afrika, net zoals het WWF in de Pano-reportage, bijzonder somber in. "Er zijn  internationale campagnes tegen de illegale handel in bushmeat, de plaatselijke bevolking wordt gesensibiliseerd dat de regenwouden leeggejaagd worden en dat ze zich op den duur zo zichzelf in de voet schiet. Maar er is ook de overlevingssituatie ter plaatse. Ik vrees dat het er voor de bedreigde diersoorten niet goed uit ziet."

Groot onderzoek gestart

Is er inderdaad te weinig controle momenteel? Woordvoerder van Jan Eyckmans van de FOD Volksgezondheid zegt in "De ochtend" dat er - naast de gewone, willekeurige douanecontroles - elke maand 1 grote controleactie is op de luchthaven waarbij mensen van de douane, het Voedselagentschap, Geneesmiddelenagentschap en Leefmilieu aanwezig zijn. "Maar ik denk dat jullie gisteren aangetoond hebben dat dat niet voldoende is, dat er veel door de mazen van het net glipt. Dat was ook het vermoeden dat wij al een hele tijd hadden."

Om een beter zicht te krijgen op de import van bushmeat, is de FOD Volksgezondheid begin vorig jaar een groot onderzoek gestart. "Daarbij worden systematisch DNA-stalen genomen, om te bepalen over welke diersoort het gaat en of het een beschermde soort is. We verzamelen ook gedetailleerde gegevens over het aantal passagiers en van waar de vlucht kwam."

Tegen het einde van dit jaar zou de overheid daarover betrouwbare gegevens moeten hebben. "Dat zijn gegevens die wij dan met de douane en het Voedselagentschap zullen delen", zegt Eyckmans nog. "We hopen dat zij op basis van onze informatie veel gerichtere controles kunnen organiseren op risicovluchten. En dat ook het aantal inbeslagnames en vervolgingen de hoogte in kan gaan."

Francis Adyns, woordvoerder van de FOD Financiën (die bevoegd is voor douanediensten), laat weten in blijde verwachting te zijn van de studie. "Dan zullen we zeker bereid zijn om verbeteringen aan te brengen aan onze controles."

Hij wil wel nog eens onderstrepen dat er vandaag door de douanediensten al 660 vluchten per jaar worden gecontroleerd, onder meer op de aanwezigheid van bushmeat. "Maar we zijn er ons van bewust dat we niet alles kunnen tegenhouden."

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Bekijk de reportage op vrt.nu

Beluister het interview met Michel Vandenbosch:

Beluister het interview met Jan Eyckmans:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet