30 procent meer klachten door duurdere elektriciteitsfactuur

5 januari 2017
De federale ombudsdienst voor Energie heeft vorig jaar meer dan 5.500 klachten ontvangen. Dat is een derde meer dan in 2015. De forse stijging is volgens ombudsman Eric Houtman vooral te wijten aan de stijging van de elektriciteitsfactuur.
In totaal heeft de ombudsdienst vorig jaar 5.526 klachten ontvangen, tegenover 4.211 klachten in 2015. Volgens ombudsman Eric Houtman ligt vooral de elektriciteitsfactuur aan de basis van de stijging. Vorig jaar zijn er immers een aantal maatregelen doorgevoerd die de elektriciteitsfactuur gevoelig hebben doen stijgen.

Zo is de btw op de elektriciteitsfactuur verhoogd van 6 naar 21 procent, werd de gratis elektriciteit afgeschaft en werden de distributienettarieven verhoogd. Ook steeg de Vlaamse bijdrage voor het energiefonds, de zogenoemde Turteltaks, fors. Voor een kleine en gemiddelde verbruiker steeg de heffing van 3 euro naar 100 euro per jaar, voor grote verbruikers was het zelfs een verhoging van drie euro naar 770 euro per jaar.

De Turteltaks is voor de gemiddelde gebruiker niet alleen flink gestegen, maar wordt ook nog geïndexeerd. In plaats van 100 euro betalen we dit jaar iets meer dan 103 euro. De heffing dient om de schulden voor de groenestroomcertificaten voor zonnepanelen weg te werken.

"Steeds actievere en agressievere verkoopspraktijken"

Maar ook de jaarlijks terugkerende klachten zijn gebleven. Meterproblemen, transparantie van de aangeboden prijzen, facturatieproblemen, betalingsproblemen en verkoops- en marktpraktijken van energieleveranciers zorgen naast de stijging van de energiefactuur het vaakst voor geschillen.

"Vooral die stijging van klachten rond de verkoops- en marktpraktijken van energieleveranciers baart ons toch wel zorgen en heeft waarschijnlijk te maken met de verhoogde concurrentie op de energiemarkt, waardoor energieleveranciers steeds actiever en soms agressiever naar klanten toegaan", vertelt Houtman.

De ombudsdienst heeft een aantal aanbevelingen geformuleerd om tegemoet te komen aan een aantal energiemaatregelen.

Bron: deredactie.be