30 per uur wordt weldra de norm in het hele Brusselse Gewest

13 november 2017
Als het van Brussels minister voor Mobiliteit Pascal Smet (SP.A) en staatssecretaris voor Verkeersveiligheid Biaca Debaets (CD&V) afhangt, wordt 30 kilometer de snelheidsnorm in het hele Brusselse Gewest. Deze week nog doen ze een voorstel in die zin aan de Brusselse regering.

Zone 30 wordt de norm in alle 19 gemeenten van het Brusselse Gewest, schrijft De Morgen. "Het is een symbolisch gebaar", zegt staatssecretaris Bianca Debaets aan VRT NWS. "Het idee is om die verkeersveiligheid zo snel mogelijk te verscherpen. "Als dat plan goedgekeurd wordt, dan is het de bedoeling - maar ik ben natuurlijk niet alleen in die regering - om dat nog deze legislatuur in te voeren." Het is volgens haar "nog een beetje koffiedik kijken hoe dat zal worden gedragen in de regering en het Brusselse parlement.

Smet en Debaets plannen wel uitzonderingen, bijvoorbeeld voor de grote invalswegen, de Kleine Ring of sommige tunnels. Daarover wordt momenteel een studie uitgevoerd die nog voor het einde van het jaar meer duidelijkheid moet geven.

"Het zal gewoon overal zijn, terwijl het nu nog in stukjes is", zegt Pascal Smet in "De ochtend".

We willen gewoon die duidelijkheid erin brengen. 30 is de norm. Dat is beter voor de doorstroming, beter voor de luchtkwaliteit, beter voor de veiligheid, en vooral overzichtelijker voor de automobilist en gemakkelijker afdwingbaar door de politie.

Bron: vrtnws.be