'300 bomen voor elke Gentenaar' wil luchtkwaliteit in de stad verbeteren... met mos

26 januari 2018
Hautekiet laat in januari 18 mensen aan het woord die dit jaar een stap zetten in het onbekende, die dingen anders willen aanpakken in 2018. Nick Pays wil komend jaar de luchtkwaliteit in Gent verbeteren door te werken aan mospanelen.

Een mospaneel van enkele vierkante meter volstaat om evenveel lucht te zuiveren en fijn stof op te slaan als 300 bomen. In een stad kunnen mospanelen dus heel nuttig zijn om de luchtkwaliteit te verbeteren. Dat is het idee achter 300 bomen voor elke Gentenaar, een project van Nick Pays

"Ik las over de mospanelen, en ik dacht: als mos inderdaad zo'n luchtzuiverende capaciteiten heeft, dan kunnen mospanelen een laagdrempelige oplossing zijn om de luchtkwaliteit in de steden toch een beetje te verbeteren", zegt Pays.

"Jammer genoeg zijn mospanelen nu nog behoorlijk duur. Wij vinden dat het goedkoper moet kunnen."

300 bomen voor elke Gentaar kreeg €140.000 subsidies van de stad Gent. Daarmee wil Pays wetenschappelijk onderzoek steunen en zijn zoektocht naar goedkopere en toegankelijke mospanelen financieren.

"Eind 2018 moet duidelijk zijn hoeveel mos je nodig hebt om bepaalde hoeveelheden lucht te zuiveren. Vanaf 2019 moet de mospanelen geleverd worden. En ondertussen zorgen we in Gent voor meer groen met onze testpanelen".

Radio 1 Select