30.000 coviddoden in België: “Een collectief rouwmoment zou mooi zijn”

21 februari 2022
© Mike Labrum (Unsplash)
Sinds het uitbreken van de coronacrisis leven we in een nieuwe realiteit. Vandaag is er weer licht aan het einde van de tunnel: we kunnen weer feesten, het leven herneemt zich voorzichtig. Ondertussen rondt België de trieste kaap van 30.000 coviddoden. Elke dag overlijden er 48 mensen aan het coronavirus. Die menselijke tol lijken we soms te vergeten. Uus Knops, psychiater en rouwexpert, nuanceert. “We zijn bezig met de dood, maar geven het leven ook een kans."

Beluister het gesprek met Uus Knops in 'De Wereld Vandaag' via Radio 1 Select

De verminderde belangstelling voor de cijfers is normaal, zegt Uus Knops. “Een ingrijpende gebeurtenis krijgt in het begin alle aandacht.” Nu zien we volgens haar een genuanceerder beeld. Ook in een verlieservaring, moet het leven aandacht krijgen, benadrukt Knops. “De maatschappij maakt een rouwproces door.” We schommelen tussen het leed en het leven, zegt ze.

We schommelen tussen het leed en het leven

Samen rouwen

Mensen die een dierbare verloren door een andere oorzaak, voelen zich misschien in de steek gelaten, legt Knops uit. “Ook de zelfmoordcijfers mogen aandacht krijgen.”

Kan een collectief rouwmoment ons heling schenken? Rouwen doe je zowel individueel als collectief, aldus Knops. “De behoefte is er niet voor iedereen, maar voor velen wel.” Zo’n moment kan een mooi gebaar zijn om stil te staan bij verlies. “Niet alleen bij de overlijdens. Ook op andere vlakken is er een gemis, of moesten we inboeten.”

Stilstaan bij verlies 

Het ontbreken van sociale verbondenheid was voor velen een echte lacune. “Denk aan studenten waarbij het maanden duurde voor ze voor het eerst hun medestudenten zagen. Dat zijn levensfases die je je anders had voorgesteld. Dat kan je niet zomaar inhalen.”

Stilstaan bij die gevoelens en ze benoemen, kan helpen, zegt Knops. “Als grootouder je kleinkinderen een jaar niet in je armen kunnen houden, valt niet op te lossen.” Net daarom is het erkennen van die gevoelens zo cruciaal, besluit ze.

Als grootouder je kleinkinderen een jaar niet in je armen kunnen houden, valt niet op te lossen

Beluister het gesprek met Uus Knops in 'De Wereld Vandaag' via Radio 1 Select

Lees ook: