3.150 banen en helft van kantoren bedreigd bij ING

3 oktober 2016
Bij bank en verzekeraar ING zijn 3.150 banen bedreigd. Dat is gezegd op een bijzondere ondernemingsraad. De directie heeft het over 3.500 voltijdse equivalenten tegen het jaar 2021. Ongeveer de helft van de kantoren zou op de schop gaan. De herstructurering moet de bank 900 miljoen aan besparingen opleveren. Geld dat ING fors wil investeren in de digitale transformatie, klinkt het.

Om 7 uur vanmorgen was er een bijzondere ondernemingsraad bij ING. Al vrij snel meldde een vakbondsbron dat 3.158 van de 8.500 banen bedreigd waren. Het gaat om 2.400 plaatsen bij ING zelf en 700 bij dochter Record Bank.

Wat later kwam er bevestiging van de directie: binnen de ING-groep gaan wereldwijd tegen het jaar 2021 zo'n 7.000 banen op de schop. België wordt het hardst getroffen: in ons land wil ING 3.500 voltijdse equivalenten laten verdwijnen. In Nederland gaat het om 2.300 FTE's. "Het gaat dus om fors banenverlies, maar we moeten wel nog afwachten of het allemaal om naakte ontslagen gaat", zegt VRT-journalist Steven Rombaut bij ING in Brussel. De directie zegt dat het zeker niet allemaal naakte ontslagen zijn, en dat ze zoveel mogelijk gaan inzetten op natuurlijk verloop.

Van een aantal collega's zal afscheid genomen moeten worden, luidt het in het persbericht van de directie, terwijl anderen van standplaats veranderen of functies verdwijnen. Voor de herstructurering zet de groep 1,1 miljard euro (voor belastingen) opzij.

ING wil met de operatie 900 miljoen euro besparen.

ING snijdt fors in kantorenbestand

Het is nog niet duidelijk hoeveel mensen effectief zullen worden afgedankt, en hoeveel banen zullen worden "verzelfstandigd".

ING is van plan om vooral in de kantoren te snijden. Daar zullen allicht veel jobs verdwijnen. Een vakbondsbron meldt dat de helft van de 1.200 kantoren in ons land gaat verdwijnen.Veel kantoren zullen ook verzelfstandigen. Die jobs verdwijnen dan niet allemaal, maar de mensen staan dan wel niet meer op de loonlijst van ING België en dat kan qua loonsvoorwaarden wel een verschil maken.

ING België gaat daarnaast ook fuseren met dochter Record Bank. Record heeft zo'n 500 zelfstandige kantoren in ons land. "Door die inschuifoperatie kan ING nog evenveel aanwezig blijven in het straatbeeld met minder kantoren", aldus Steven Rombaut.

800 miljoen euro voor "Digital first"

De herstructureringen bij ING hebben meerdere oorzaken. Door de extreem lage rente staan de winstmodellen van banken en verzekeraars onder druk.

Ook de toenemende digitalisering speelt een belangrijke rol. ING wil van haar banken "digital first"- banken maken, en gaat daarom 800 miljoen euro investeren in een digitale transformatie. Steeds meer klanten bankieren via de smartphone of de computer (en dus steeds minder via het klassieke bankkantoor) "Maar dat is nog maar het begin. Banken zijn volop aan het investeren in de big data, waarbij ze ons aankoopgedrag analyseren en op basis daarvan bankproducten aanbieden", zegt Steven Rombaut. "De grote baas van de moedergroep ING wil daar een speerpunt van maken."

Ook de stijgende kosten door de strenge regelgeving zijn een factor. Dat alles veroorzaakt die ongeziene maatregelen om zo de winstniveaus op peil te houden.