35 jaar na Ferre's overlijden vertelt Hans Kusters over zijn ontdekking

8 augustus 2017
Midden jaren '60 stapt Hans Kusters binnen in het rokerige, plakkerige café De Muze in Antwerpen. In vergelijking met de stamgasten is hij piekfijn gekleed, want hij heeft een blazer aan. Het is meteen duidelijk dat hij niet zomaar een pintje komt drinken. Wanneer Ferre Grignard begint te spelen en zingen gaan zijn ogen fonkelen. Dit is zijn ontdekking, zijn project. Nu, 35 jaar na het overlijden van Ferre, vertelt hij over de jaren die daarop volgden.

Ferre was een echte hippie, zoals er verschillende rondhingen in Café De Muze.

De wereld was veel beperkter, veel meer in hokjes ingedeeld. Veel mensen waren Ferre heel erg dankbaar omdat hij dat durfde te doorbreken, door Duitse medailles om te hangen of op z'n blote voeten rond te lopen.

Zijn succes was opeens gigantisch, hij trad op met Jimi Hendrix in Hamburg en in de Olympia in Parijs, al liep dat avontuur niet heel erg vlot.

Ferre nam op blote voeten de trein naar Parijs. We zaten tussen allerlei keurige heren en werden van de trein gegooid.

Na wat discussie mocht hij weer op de trein en kon hij, met Antoine, optreden in de Olympia in Parijs.

Op het hoesje van Ring Ring, I've got to sing, z'n grootste hit, werd staalhard gelogen, geeft Hans Kusters nu toe.

Ferre had zo'n geweldig Amerikaans accent, dat wij vonden dat we moesten zeggen dat hij in Amerika had gewoond, 'among the negroes', dat was natuurlijk niet waar.

Het hoesje met de 'aangedikte waarheid'

Ook de latere jaren herinnert Hans Kusters zich goed, toen het moeilijker ging, toen hij pijn kreeg aan zijn tanden, wat later keelkanker bleek te zijn. 

Luister hieronder naar het volledige gesprek van Korneel De Clercq met Hans Kusters.

Radio 1 Select