4 miljoen euro voor Vlaamse vissers om deel van vloot te vernieuwen: "Duurzame visserij stimuleren"

30 juni 2020
© Radio 1
Minister van Landbouw en Visserij Hilde Crevits (CD&V) gaat 4 miljoen euro investeren in de Vlaamse vissersvloot. Met dat geld kunnen vijf vissers hun vissersboten grondig renoveren of vervangen, zodat ze duurzamer en milieuvriendelijker worden. Crevits blijft geloven in de toekomst van de Vlaamse visserij, hoewel de nakende brexit voor veel onzekerheid zorgt.

"Vlaanderen heeft een kleine vissersvloot van 69 vaartuigen. Onze vissers zien de toekomst positief tegemoet. Zij beslissen om klimaatvriendelijke en energie-efficiënte investeringen te doen. Als zij investeringen doen die verder gaan dan de bestaande Europese en Belgische voorschriften, dan kunnen ze rekenen op steun van de overheid. We kennen aan 5 vaartuigen 4 miljoen euro toe, waarvan de helft Europese en de helft Vlaamse middelen", zegt minister Crevits. Ook Europa doet immers veel inspanningen om de duurzame visserij te stimuleren.

"Die Europese en Vlaamse middelen worden gebruikt om de arbeidsomstandigheden van de vissers aan boord te verbeteren. Daarnaast gaat het om investeringen aan boord om de uitstoot van verontreinigde stoffen of broeikasgassen te verminderen en minder energie te verbruiken. De steun bedraagt maximum 50% van de investeringen", zegt Crevits.

Toch zorgt de nakende brexit voor veel onzekerheid in de visserijsector. Zo is het nog niet zeker dat de Vlaamse vissers zullen kunnen blijven vissen waar ze dat nu doen. Een groot deel van onze vis vangen we immers in Britse wateren.

"Het is heel belangrijk dat er bij de onderhandelingen tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk veel aandacht gaat naar de toekomst van de visserij. Straks wordt Duitsland voorzitter van de Europese Unie. Een van de voordelen is dat ook Duitsland deel uitmaakt van de groep van acht landen waar de visserij heel sterk de gevolgen kan voelen van de brexit. Dus het stelt mij wel een beetje gerust ook zij heel veel aandacht zullen hebben voor fatsoenlijke onderhandelingen op het vlak van visserij", zegt Hilde Crevits in 'De Ochtend'.

"Het is belangrijk dat de vangstrechten blijven bestaan en dat we toegang krijgen tot elkaars wateren. Het is belangrijk dat we dat samen blijven beheren. De Britten hebben trouwens ook geen vloot die dat aankan om hun wateren volledig te bevissen."

Crevits is ervan overtuigd dat er een duurzame toekomst is voor de visserij in Vlaanderen. "Die toekomst is er meer dan ooit. De weg die we afgelegd hebben is spectaculair. 99 procent van de visbestanden is gezond. Er zijn hele goeie afspraken gemaakt in het verleden om duurzaam te vissen. En we gaan vandaag nog een stapje verder. Straks leggen we de eerste steen van een onderzoekscomplex in Oostende. We willen wereldtop worden als het gaat over innovatie op zee en marien onderzoek."

Beluister het gesprek met Hilde Crevits in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: