4 tips voor een gemakkelijker (en beter) Nederlands

5 februari 2016
De Académie française doet een poging om de Franse spellingsregels te vereenvoudigen. Ook in het Nederlands is spellen niet altijd gemakkelijk. VRT-taalman Ruud Hendrickx doet enkele voorstellen om de spellingsregels te vereenvoudigen.

Dit zijn de vier spellingswensen van Ruud Hendrickx:

1. Schaf het onderscheid tussen streepje, apostrof en trema af en introduceer één scheidingsteken. Niet meer VRT’er en VRT-medewerker, maar bijvoorbeeld VRT·er en VRT·medewerker. (Dat teken heet trouwens 'een hoge punt'.)
 
2. Schrijf de bezits-s met een apostrof en schrijf die altijd. Niet meer Barts, Anna’s, Thomas’ en Dutrouxs, maar Bart’s, Anna’s, Thomas’s en Dutroux’s.
 
3. Behandel het meervoud en het verkleinwoorden van woorden die op een klinker eindigen op dezelfde manier. Niet meer auto’s en autootje, maar auto’s en auto’tje. (En als we dan toch bezig zijn, ook auto’ke ipv autoke.)
 
4. Een vreemde taal is een vreemde taal. Geen uitzonderingsregels voor het Engels. Niet meer haute-cuisinerestaurant naast compactdiscspeler, maar ook hautecuisinerestaurant.
Ook de luisteraars van Hautekiet deden voorstellen, zie: Heb jij voorstellen om de Nederlandse spelling eenvoudiger te maken?