40 procent van de diefstallen in een handelszaak gebeurt door eigen medewerkers

11 juni 2018
Meer en meer bedrijven installeren camera's op de werkvloer. Er waren vorig jaar 1129 aanvragen, dat is 7,2 procent meer dan het jaar daarvoor. De belangrijkste reden voor een bedrijf om een camera te installeren is diefstal, vooral door het eigen personeel.

40 procent van de diefstallen in een handelszaak is het werk van eigen medewerkers. Dat is net iets minder dan het aantal diefstallen door klanten, goed voor 50 procent. Maar als de diefstal gebeurt door een personeelslid is de schade veel groter.

Christine Mattheeuws van NSZ legt uit: “Een personeelslid kan vaak langere tijd doorgaan met stelen. Gevolg is dat de schade gemakkelijk 10 tot 14 keer hoger ligt dan bij een winkeldiefstal door een klant. Een gemiddelde winkeldiefstal door klanten bedraagt rond de 100 euro, terwijl diefstal door een medewerker gemiddeld goed is voor zo’n 1300 euro.”

Overigens is handelszaak in deze een ruim begrip. Er hangen camera’s op de werkvloer in de meest uiteenlopende sectoren, van de kleinhandel en de horeca tot banken, garages en praktijkruimtes van vrije beroepers. Camerabewaking is volgens het NSZ een normale zaak geworden in bedrijven.

En dat blijkt dus ook uit de cijfers. Vorig jaar (2017) vroegen 1129 bedrijven aan de Gegevensbeschermingsautoriteit of ze een camera mochten installeren. Het jaar daarvoor (2016) waren er dat 1053, een stijging dus van 7,2 procent. Dat is niet niks, maar toch klein bier in vergelijking met tien jaar geleden. In 2007 waren er 55 aanvragen. We zien dus vandaag een vertwintigvoudiging van het aantal aanvragen.

Camera’s plaatsen op de werkvloer mag natuurlijk niet zomaar. Er gelden strenge regels. Camera’s kunnen alleen in specifieke gevallen: met het oog op veiligheid en gezondheid; bescherming van de goederen van de onderneming; controle van het productieproces; en controle van de arbeid van de werknemer. Een bedrijf moet zijn werknemers ook op de hoogte brengen dat er camera’s geplaatst zullen worden.

Beluister het interview met Christine Mattheeuws in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'