40+ers presteren het best als ze 3/5 werken

19 april 2016
Voor wie ouder is dan veertig, is een werkweek van 25 uren ideaal voor de intellectuele prestaties. Dat blijkt uit een Australisch-Japanse studie.
Japanse en Australische onderzoekers analyseerden de werkgewoonte en -situatie van 3000 mannen en 3500 vrouwen. Vervolgens lieten ze die onderzoeksgroep een aantal cognitieve tests uitvoeren.
 
Uit die studie, die gepubliceerd werd door de Universiteit van Melbourne, blijkt dat bij mensen die ouder zijn dan veertig, de intellectuele prestaties afhankelijk zijn van het aantal uren dat ze werken.
 
De intellectuele prestaties van 40+ers namen toe naarmate die mensen meer uren per week werkten. Het optimum werd bereikt bij 25 uur werken per week. Bij langer werken namen de prestaties weer af. De intellectuele prestaties van 40+ers die meer dan 55 uur/week werken, waren zelfs slechter dan die van gepensioneerden of werklozen.
 
Die bevinding lijkt ons niet onbelangrijk voor werkgevers. En een overheid die begaan is met de mentale gezondheid van de ouder wordende bevolking zou hier ook best kennis van kunnen nemen. 
 
Benieuwd hoe een 'specialist verandermanagement en emotionele intelligentie' daar tegenaan kijkt.