5 agenten doodgeschoten tijdens protest in Dallas

8 juli 2016
Vijf politieagenten zijn doodgeschoten tijdens een betoging in de Amerikaanse stad Dallas. In de stad werd geprotesteerd tegen de dood van twee zwarte mannen door toedoen van de politie. Op dit moment is er nog steeds een schietpartij aan de gang in de buurt van een parkeergarage. Op Twitter zijn er verschillende meldingen van explosies die zouden zijn gehoord.

"Het lijkt erop dat twee sluipschutters op agenten hebben geschoten van een hogergelegen positie tijdens een manifestatie", aldus politiehoofd David Brown in een verklaring. De daders schoten vanuit een parkeergarage in het centrum van Dallas.

"Drie agenten zijn overleden, twee worden geopereerd en drie zijn in kritieke toestand", zei Brown. Even later zou hij dat cijfer bijstellen: voorlopig is er sprake van vier doden, en zeven gewonde agenten. Nog wat later meldde de politie dat er een vijfde dodelijk slachtoffer is. Sommigen van hen werden in de rug geschoten. Er is ook één burger geraakt. De gewonde agenten worden overigens verzorgd in het ziekenhuis waar president John Kennedy in 1963 is overleden.

De betoging in Dallas was gericht tegen het doodschieten van twee zwarten mannen, eerder op de week, in Louisiana en Minnesota. Er namen 800 manifestanten aan deel, om de veiligheid te garanderen waren er 100 politiemensen aanwezig. 

Schietpartij nog bezig

Er zijn op dit moment drie verdachten opgepakt, onder wie één vrouw. Van één van hen circuleerde een foto, en die heeft zichzelf aangegeven. Volgens de politie is er op dit moment ook nog een schietpartij bezig in de parkeergarage.

Politiechef Brown meldde in een persconferentie dat de overblijvende schutter vertelt dat het de bedoeling is om nog veel meer politieagenten te doden, en dat er overal bommen waren neergelegd. "Het einde is nabij", zou hij gezegd hebben.

In de buurt waar één van de verdachten werd opgepakt, vond de politie een verdacht pakket dat momenteel onmanteld wordt. Het is ook mogelijk dat er nog daders op de vlucht. Brown: "Vandaar dat we nog heel voorzichtig zijn."