5 dingen die je nog niet wist over Beethoven

20 juli 2020
Radio1
Jan Caeyers is één van de grootste Beethoven-specialisten ter wereld en auteur van de officiële biografie: Beethoven. Hij heeft thuis een boekenkast van vijf meter lang en twee meter hoog met alleen maar boeken over Beethoven. Tot zover weetjes over Jan Caeyers, hier vijf wetenswaardigheden over Beethoven:

1) Ludwig van Beethoven heeft Vlaamse roots. Zijn grootvader was oorspronkelijk van de regio tussen Mechelen en Leuven. 'van Beethoven' is dus een Vlaamse familienaam. Van die familie leven er vandaag nog twee mensen die 'Ludwig van Beethoven' heten.

2) Beethoven begon al op zijn 4e met pianoles en gaf op zijn 7e zijn eerste concert

3) Ludwig van Beethoven was een briljante pianist maar werd vanaf zijn dertigste geleidelijk aan doof door vlektyfus. Het is pas door zijn hoorprobleem dat hij zijn focus heeft verlegd van spelen naar componeren.

4) Na zijn dood stond er binnen de 14 dagen over heel de wereld in de krant: "De grote Beethoven is gestorven." Nu is dat misschien normaal, maar voor die tijd was dat heel uitzonderlijk.

5)'Für Elise' is waarschijnlijk niet voor een 'Elise'. In de Duitse poëzie was ‘Elise’ vaak een synoniem voor 'de geliefde’ of ‘de uitverkorene’.

Beethoven is wereldberoemd. De belangrijkste componist uit de geschiedenis. Niet zozeer omdat hij de beste muziek heeft geschreven maar omdat Beethoven een betekenis heeft die de muziek overstijgt. Die grootmenselijke dimensie: dat men in staat is om een crisis om te zetten in iets positiefs. Dat is iets wat ons allemaal inspireert, ook al heb je geen affiniteit met klassieke muziek.

Herbeluister:

Abonneer je op de podcast van #weetikveel:

Lees ook: