5 dingen die je nog niet wist over Bob Marley

28 juli 2020
© Radio 1
Karel Michiels, journalist en auteur van het boek "Bob Marley, 25 songs, 25 verhalen", heeft lang vertoefd in Jamaica. Hij leerde heel wat rastafari's kennen en sprak ook enkele zonen van Bob Marley.

Karel Michiels had een paar straffe weetjes over Bob Marley:

1) Hij overleefde een aanslag op zijn leven maar stierf op zijn 36 aan een melanoom. Hij heeft dit niet laten behandelen want dat was tegen zijn geloof.

2) De naam Rastafari is afgeleid van Haile Selassie, de eerste zwarte keizer in gekoloniseerd Afrika. De echte naam van de Ethiopische keizer was Ras (prins) Tafari.

3) Rastafari is het enigste geloof dat niet in een hiernamaals gelooft. Het is eigenlijk een soort spin-off van het Christendom. Jamaica heeft per hoofd het meest aantal kerken ter wereld. Ze hebben de bijbel op een andere manier geïnterpreteerd. Haile Selassie was de teruggekeerde Christus en Ethiopië het beloofde land.

4) Recent is cannabis uit de strafwet gehaald in Jamaica maar het is altijd het grootste exportproduct geweest van het land. Ook toen het nog strafbaar was.

5) Rastafari's uit de jaren '30 en '40 waren racistisch. ‘Black supremacy’ is lange tijd één van de basisbeginselen geweest van Rastafari. Als blanken hun medemens als slaven konden behandelen dan moesten ze wel minderwaardig zijn.

Lees ook: