De Pest in de middeleeuwen: van biologische oorlogsvoering tot miljoenen doden

30 juni 2020
© Radio 1
Midden veertiende eeuw werd de wereld opgeschrikt door een afgrijselijke pandemie. De Zwarte Dood kostte honderden miljoenen mensen het leven. Historicus Joren Vermeersch verdiepte zich in de pandemie en zet enkele zaken op een rijtje.

De pest werd pas later Zwarte Dood genoemd

Tijdens de veertiende eeuw heette de epidemie de Grote Dood. Pas later kreeg het de naam Zwarte Dood. De pest zorgde er namelijk voor dat bepaalde delen van de lichamen van slachtoffers zwart werden door gangreen en necrose.

Een derde van de Europese bevolking stierf aan de Zwarte Dood

Rond het midden van de veertiende eeuw stierven in Europa tussen de 20 en 30 miljoen mensen aan de pest. Dat was toen ongeveer een derde van de Europese bevolking. Ook andere continenten werden zwaar getroffen. Wereldwijd verloren tussen de 75 en 200 miljoen mensen het leven.

De pest brak voor het eerst uit in Kirgizië

De Zwarte Dood brak uit in 1338 in Kirgizië (Centraal-Azië). Van daaruit verspreidde de epidemie zich via de Krim richting Italië. Na enkele jaren was uiteindelijk ook Vlaanderen aan de beurt.

In Vlaanderen woedde de pest slechts drie maanden

In 1349 bereikte de Zwarte Dood onze contreien. De epidemie woedde slechts drie maanden in Vlaanderen. Het was kort, maar krachtig. De situatie was namelijk minstens even erg als in Frankrijk, Italië en Engeland.

De Mongolen gebruikten de Zwarte Dood als biologische oorlogsvoering

De Mongolen gebruikten de pest als moordwapen. Tijdens oorlog met de Byzantijnse havenstad Jaffa brak de pest uit in het Mongoolse legerkamp. Hun leider besliste om enkele doden over de stadsmuur te katapulteren. Die lijken sprongen uit elkaar en zorgden voor een broeihaard van bacteriën binnen de stad.

Beluister de integrale uitzending hier

Lijst van artikels