5 dingen die je nog niet wist over Jimi Hendrix

18 september 2020
50 jaar. Zo lang is het al geleden dat Jimi Hendrix overleed. Legende. Icoon. Gitaarheld. Dat hij linkshandig speelde op een rechtshandige gitaar is je misschien wel bekend? Maar weet je ook hoe hij aan die vreemd gespelde voornaam komt? En dat er een link is met Georg Friedrich Händel? 5 boeiende weetjes over Jimi Hendrix.

Opgegraven

Als je Jimi Hendrix’ graf wil bezoeken, moet je naar Greenwood Memorial Park in Seattle. Zijn vader had nauwelijks genoeg geld om zijn lichaam uit Londen over te laten vliegen. Nadat de familie eindelijk de rechten op Jimi’s muziek verwierf, werd hij in 2002, de dag voor zijn 60ste geboortedag, opgegraven en in een monumentaal graf voorgoed te rusten gelegd.

Supergroep met Paul McCartney en Miles Davis

Jimi Hendrix was linkshandig en grote fan van die andere linkshandige rocklegende Paul McCartney. Twee dagen nadat ‘Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band’ uitkwam, opende Jimi Hendrix zijn concert met een versie van het titelnummer van dat Beatlesalbum, dat hij dus op één dag geleerd had. Omdat hij wist dat Paul McCartney in de zaal was. Jimi Hendrix probeerde zelfs een supergroep te vormen met Paul McCartney en Miles Davis. Het telegram waarin hij dat voorstelt, hangt in het Hard Rock Café in Praag.

De link met Händel

Op nummer 23 in het Londense Brook Street vind je een museum dat gewijd is aan Jimi Hendrix en … Georg Friedrich Händel. Dat zit zo: Jimi Hendrix woonde als hij in de Britse hoofdstad was op hetzelfde adres als Händel 200 jaar eerder. Voor liefhebbers van brandende gitaren en klavecimbels.

Misbegrepen

Veel songs van Jimi Hendrix gaan over zijn dromen. ‘Purple Haze’ bijvoorbeeld schreef hij na een droom waarin hij op de bodem van de zee wandelde. De zin ‘Excuse me while I kiss the sky’ werd zo vaak misbegrepen als ‘Excuse me while I kiss this guy’ dat Jimi het live zelf zo begon te zingen terwijl hij suggestief danste met zijn bandleden.

Johnny Hendrix

Jimi Hendrix werd niet met zijn vreemd gespelde voornaam geboren. Op zijn paspoort stond Johnny Hendrix. Zijn ouders veranderden die na een paar jaar in James en vroeg in zijn carrière trad hij op als Jimmy James. Zijn manager Chas Chandler (ook bassist bij The Animals) besliste dat hij Jimi Hendrix werd. Om op te vallen. Voor het geval zijn gitaarspel daartoe niet zou volstaan.

Lees ook: