Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

#weetikveel

Schaapherder Maarten D'hondt: "Wol kost tegenwoordig geld in plaats van dat het geld opbrengt"

di 7 jul. - 0:56

"'Dienstverlenend nomadisch landbouwbedrijf', dat is de titel om kort uit te leggen wat we doen.", zegt schaapherder Maarten D'hondt: "We hebben geen enkele vierkante meter grond in eigendom, dus we staan constant op andere mensen hun grond. En we verlenen diensten."
Maarten D'hondt

Wat we nog niet wisten over schapen hoeden?

1) Een schapenkudde is een matriarchale samenleving. De kudde wordt geleid door een alfa ooi.

2) Er bestaat mest van schapenwol. Dit is een nieuw product dat wordt gemaakt van afvalwol waar ze korreltjes van persen. De wolmest is goed voor tijdens droge periodes omdat wol drie keer zijn gewicht in water kan opnemen. 

3) Schapen worden veel gebruikt voor natuurbeheer: Ze maaien bermen en onderhouden heides. "Als je op de heide niets doet wordt het terug bos. Met de schapen grazen we voor grassen en boompjes om de heide te behouden.", zegt Maarten D'hondt. De schapen zijn ook goed voor de biodiverstiteit. Ze doen bijvoorbeeld aan zaaddispersie via hun vacht, hoeven en mest. Het sportmerk Nike laat een schapenkudde grazen tussen hun zonnepanelenpark. Dat is handiger dan een grasmachine, maar het helpt ook om de biodiversiteit van de site te verbeteren.

4) Wol kost tegenwoordig geld in plaats van dat het geld opbrengt. De wolmarkt is door allerhande factoren geïmplodeerd en in Nederland is het zelfs zo dat je €100 betaalt om een ton wol af te voeren. D'hondt begrijpt zelf niet goed waarom: "Wol is een heel degelijk materiaal."

5) Een schaap is van nature zelfruiend maar het schaap is al heel lang gedomesticeerd door de mens. "Al sinds de Romeinen werden schapen gefokt om hun wol niet te verliezen zodat de mens de wol kan oogsten.", vertelt Maarten D'hondt. Bij andere schapensoorten zou de wol her en der in de natuur verspreid geraken.

Lees ook

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet