5 (dode) verdachten van aanslagen in Spanje formeel geïdentificeerd

19 augustus 2017
De 5 jongemannen die in Cambrils door de politie zijn doodgeschoten, zijn formeel geïdentificeerd. Dat meldt de Catalaanse politie. 1 van hen is Moussa Oukabir die de bestelwagens voor de aanslagen in Spanje zou hebben gehuurd.

Op een persconferentie heeft de politie van Catalonië vanavond een stand van zaken gegeven van het onderzoek naar de aanslagen met bestelwagens in Barcelona en Cambrils.

De 5 jongemannen die in Cambrils door de politie zijn doodgeschoten, zijn formeel geïdentificeerd. 1 van hen is Moussa Oukabir, de jongen van 17 naar wie de politie naar meet af aan zocht. Hij zou de identiteitspapieren van zijn broer Driss Oukabir hebben gebruikt om de bestelwagens te huren.

De andere geïdentificeerde terroristen zijn Saïd Aallaa (18), Mohamed Hychami (24), Omar Hychami en Houssaine Abouyaaqoub. Net als Moussa Oukabir woonden ze in Ripoll, een gemeente in het noorden van Catalonië. Een vierde verdachte Younès Abouyaaqoub (22) is nog op de vlucht.

Opvallend: de politie benadrukt dat het nog steeds niet duidelijk is wie precies achter het stuur zat van de bestelwagen op Las Ramblas. Het hoofd van de Catalaanse politie Josep Lluís Trapero geeft wel aan dat het steeds minder waarschijnlijk is dat het Moussa Oukabir was.

12 leden

De politie vermoedt dat de terreurcel achter de aanslagen alles samen 12 leden telt of telde. Alvast 4 onder hen zijn gearresteerd, 1 is op de vlucht en 5 zijn dus door de politie gedood in Cambrils.

Daarnaast kent de politie de namen van nog eens 3 verdachten die nog niet zijn ingerekend. Mogelijk zijn 2 van deze bijkomende verdachten omgekomen bij de grote gasexplosie in een huis in Alcanar woensdagavond want daar heeft de politie 2 lijken gevonden.

Dat laatste staat echter niet vast. De politie voert DNA-stalen uit op de lijken om zeker te zijn.

Radio 1 Select