5 miljoen mondmaskers geleverd op luchthaven Luik-Bierset

20 maart 2020
Op de militaire luchthaven van Luik-Bierset zijn afgelopen nacht 5 miljoen mondmaskers aangekomen. Die zullen vandaag verdeeld worden over de verschillende provincies.

Op de militaire luchthaven van Luik-Bierset zijn afgelopen nacht 5 miljoen mondmaskers aangekomen. De Civiele Bescherming brengt de levering naar een kazerne in Peutie bij Vilvoorde, waar ze vanmorgen vroeg aankomen. De maskers worden van daaruit verdeeld over de verschillende provincies.

Eerder gisteravond waren ook al 100.000 maskers aangekomen in Bierset. Die lading was oorspronkelijk bedoeld voor Italië, maar dat land was ondertussen al via een andere producent bevoorraad.

Margot Cloet van zorgnet Icuro, noemt deze levering "geweldig goed nieuws". "Ik hoop dat de maskers heel snel verdeeld worden over de ziekenhuizen, want de situatie was echt precair aan het worden."

Cloet benadrukt ook nog eens dat het belangrijk is dat de maskers die besteld werden door de Vlaamse regering snel geleverd worden. De vijf miljoen maskers van vannacht werden besteld door de federale regering en zijn bedoeld voor de ziekenhuizen. "Maar in de woonzorgcentra is het tekort ook zeer nijpend aan het worden. Op sommige plaatsen hebben ze nog maar een reserve voor enkele dagen. Op sommige plaatsen hebben ze nog maar een reserve voor enkele dagen."