50 jaar geleden overleed Jimi Hendrix: Radio 1 zorgt voor een eerbetoon

18 september 2020
Op vrijdag 18 september is het 50 jaar geleden dat Jimi Hendrix overleed. De hele dag lang werd de gitaargod gevierd op Radio 1.

27 was Jimi Hendrix, en dus van de Club 27. Hij stierf in het Samarkand Hotel in Londen, hij geraakte in coma na een combinatie van slaappillen en wijn. Al blijft er – zoals dat hoort bij overlijdens van dit slag – nog altijd mist en mysterie hangen rond de ware doodsoorzaak.

Hoe dan ook, met Jimi Hendrix verdween vroegtijdig een legende, icoon, gitaarheld, symbool, you name it... Zijn tragische dood op zo jonge leeftijd heeft natuurlijk ook bijgedragen tot het verstevigen van die reputatie(s), en van de mythe. Nooit was iemand zo één met zijn gitaar als hij.

50 jaar is een bijzondere verjaardag. Daarom hoorde je extra veel muziek van Jimi Hendrix op Radio 1. Bij 'Byloo' bijvoorbeeld de keuze van gitarist Thomas Vanelslander, die over Jimi Hendrix kwam praten.

En in 'Time Out' hoor je vrijdagavond zanger en TV-maker Roel Van Bambost, hij zag Jimi Hendrix live op het Isle of Wight festival in de zomer van 1970 (amper drie weken voor zijn dood) en fotograaf Herman Selleslags. Hij fotografeerde Hendrix in maart 1967. Eén van de foto's uit die sessie (in opdracht van Télé Moustique) zie je hieronder.

Jimi Hendrix Foto: Herman Selleslags
Jimi Hendrix Foto: Herman Selleslags

Herbeluister Roel Van Bambost over het Isle of Wight festival in 1970 :

Herbeluister fotograaf Herman Selleslags over zijn fotosessie met Hendrix :

Lees ook:

Radio 1 Select