50 jaar Woodstock : Douglas Firs speelt The Who

7 augustus 2019
Een klein boerengat van 4000 inwoners werd 50 jaar geleden, dankzij een lokaal festival, plots het muzikale centrum van de wereld. Woodstock heette het festival en het veranderde de weiden rond het dorpje Bethel in de arena voor een vierdaagse orgie van drugs, ongewenste zwangerschappen en steengoede muziek. Vooral dat laatste willen we onthouden en vieren. Iedere week brengt een artiest een cover van zijn/haar favoriete Woodstocknummer in Wonderland. Deze week: Douglas Firs.

Douglas Firs staat bij de meesten vooral bekend om nummers die je warm houden terwijl het buiten ijzig regent. Maar hoe kan je beter de vijftigste verjaardag vieren van een festival dat hele generaties heeft beïnvloed dan met een cover van het oersterke 'My Generation' van The Who. "Toen de vraag kwam om deze sessie te doen, hebben we alle nummers die op Woodstock gespeeld werden in een afspeellijst gestopt," vertelt frontman Gertjan Van Hellemont. "En het was heel simpel. 'My Generation' was gewoon het beste nummer." Roger Daltrey, zanger van The Who, zal het graag horen. Zeker omdat hij zelf niet graag op Woodstock was. "Hij vond het er vreselijk. Alles was slecht georganiseerd, niks werkte," gaat Gertjan verder. "Hij had zich voorgenomen geen drugs te nemen, maar dat lukte niet. In het ijs voor de drankjes zat zelfs LSD. Dat wist Daltery, maar uiteindelijk kreeg Daltery een thee voorgeschoteld die hem toch heeft genekt." Gertjan dronk zelf een kop thee voor de sessie, maar buiten camille zat daar niks in. Dat bewijst deze ijzersterke cover wel. 

Maar wanneer Douglas Firs langskomt, willen we natuurlijk ook maar al te graag eigen werk horen. En dat kwam er in de vorm van '45 Days'. "Ik heb ons album 'Hinges of Luck' in Montreal geschreven. Twee maanden heb ik daar in mijn eentje gezeten en op een bepaald moment had ik het gevoel dat ik klaar was. Dat was toen ik '45 Days' had geschreven. Ik heb mijn vlucht omgeboekt en ben drie dagen vroeger terug naar huis gekomen." Het nummer maakte ook deze sessie af.