"50-plussers, pik het niet wanneer jullie slachtoffer worden van discriminatie"

30 mei 2016
"U heeft het juiste profiel, maar u bent te oud voor de job." Dovy keukens antwoordde een sollicitant zwart op wit dat hij te oud was. Samen met Unia, het centrum tegen discriminatie, stapte hij naar de rechter en hij kreeg gelijk.

De arbeidsrechtbank veroordeelde Dovy keukens tot een dwangsom van 1000 euro bij elke nieuwe inbreuk en een schadevergoeding van 25.000 euro. De veroordeling moet ook op een goed zichtbare plek worden aangeplakt.

UNIA vindt het Jammer dat Dovy Keukens het tot een juridische procedure heeft laten komen. “Wie een klacht heeft over discriminatie kan bij ons terecht. Wij onderzoeken de klacht en nodigen de tegenpartij uit tot een gesprek. Dovy Keukens wou niet in dialoog gaan. Als dat niet kan, helpen wij verder en stappen we desnoods naar de rechter.”

 

Els Keytsman (UNIA) heeft een dubbele oproep:

Werkgevers, laat dit talent op de arbeidsmarkt niet links liggen. Geef ook oudere sollicitanten een eerlijke kans en baseer je niet alleen op de vooroordelen die bij een leeftijd horen. Geef hen zicht op een job.

Slachtoffers: pik dit niet, blijf niet bij de pakken zitten. Stap naar de vakbond of laat het ons weten. Dan bekijken wij de klacht en helpen verder bij de procedures.

 

Dovy Keukens benadrukt dat dit een alleenstaand geval is.