60 procent van 5 tot 11-jarigen laat zich vaccineren, "vaccin voor kinderen is veilig"

21 januari 2022
© Cdc (Unsplash)
Bijna alle vijf- tot elfjarigen in Vlaanderen hebben een uitnodiging gekregen voor een vaccinatie tegen het coronavirus. 60 procent van de kinderen komt opdagen voor de afspraak. Kinderarts en kinderimmunoloog Isabelle Meyts vindt dat bemoedigende cijfers. "Ik zou zeggen dat het glas halfvol is. Het is altijd goed om naar de positieve resultaten te kijken in plaats van de negatieve punten in de schijnwerper te plaatsen", zegt Meyts in "De wereld vandaag".

Beluister het gesprek in 'De Wereld Vandaag' via Radio 1 Select

Bijna alle vijf- tot elfjarigen in Vlaanderen hebben al een uitnodiging ontvangen voor vaccinatie tegen het coronavirus. Dat meldt het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid vrijdag. Uit de gegevens van het agentschap blijkt ook dat zowat vier op de tien kinderen niet komen opdagen voor hun afspraak.

Meer dan 514.000 kinderen uit de leeftijdsgroep van vijf tot elf jaar is al uitgenodigd voor vaccinatie, wat overeenkomt met 99,3 procent. De relatief kleine groep die nog geen afspraak voor een basisvaccinatie heeft kunnen maken, zal bovendien snel een datum kunnen prikken. Bij 87.117 kinderen (zeventien procent) is het eerste vaccin intussen al gezet.

Afwachtende ouders

Opvallend is dat het aantal kinderen dat niet komt opdagen op de afspraak relatief hoog ligt in die leeftijdsgroep. Het gaat om ongeveer 32.000 gepasseerde afspraken, of 39 procent. "Dat hoge aantal heeft deels te maken met mensen die in isolatie of quarantaine moeten. Dat kan het geval zijn voor het kind zelf, of voor de ouders die het kind niet meer naar het vaccinatiecentrum kunnen brengen", zegt Joris Moonens, woordvoerder van het Agentschap Zorg en Gezondheid.

"Wellicht zijn er ook heel wat ouders die nog niet beslist hebben en dus nog even willen afwachten. Als ze niet hebben geweigerd, zullen ze een nieuwe uitnodiging krijgen. Daarnaast zullen er ook wel ouders zijn die weigeren, maar die dat niet expliciet hebben aangegeven", aldus Moonens.

Kinderarts Isabelle Meyts vindt de voorlopige resultaten van de vaccinatiecampagne voor kinderen tussen vijf en elf jaar bemoedigend. "Ik zou zeggen dat het glas halfvol is. Het is altijd goed om naar de positieve resultaten te kijken in plaats van de negatieve punten in de schijnwerper te plaatsen", zegt Meyts in "De wereld vandaag" op Radio 1.

"Ik zou zeggen dat het glas halfvol is. Het is altijd goed om naar de positieve resultaten te kijken in plaats van de negatieve punten in de schijnwerper te plaatsen"

Vragen over veiligheid

De meest gestelde vraag die Meyts krijgt van ouders is de vraag naar de veiligheid van het vaccin voor kinderen tussen 5 en 11 jaar. "Daar kunnen we heel stellig op antwoorden dat die vaccins veilig zijn. We kunnen ons daarbij beroepen op hele grote datasets uit de VS. De volgende vraag is wat de potentiële nevenwerkingen van de vaccinatie zijn. Daar is het heel belangrijk om te zeggen dat de nevenwerkingen heel mild zijn voor nagenoeg alle kinderen."

Meyts benadrukt dat het optreden van de veelbesproken hartspierontsteking na de vaccinatie uitermate zeldzaam is en eigenlijk niet opduikt in de leeftijdscategorie van 5 tot 11 jaar.

Beluister het gesprek in 'De Wereld Vandaag' via Radio 1 Select

B
ron: vrt.nws en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook: